Radio BalkanFox

IDU NA POSAO BAŠ KAO MI Kućni ljubimci u Kini zarađuju za svoju hranu i poslastice


„Imam osećaj kao da roditelji šalju svoju decu u školu“, izjavila je 27-godišnja doktorantkinja dok je sa svojim psom napuštala njegov novi posao. Xue je želela da njen pas „doživi drugačiji život“, s obzirom na to da ona i njen partner obično provode vreme napolju vikendom.

Dobitna kombinacija

„Poslati OK u kafić je dobitna kombinacija. Ona se može igrati s drugim psima i neće se osećati usamljeno“, dodala je.

Rastući biznis

Kafići za kućne ljubimce postaju veliki biznis u Kini. Posetioci mogu komunicirati s životinjama koje slobodno šetaju prostorom, omogućavajući vlasnicima da naplate više za takvo iskustvo. Kupci koji posete kineske kafiće za mačke i pse obično plaćaju ulaz, koji se kreće od 30 do 60 juana (oko 4 do 8,5 dolara) po osobi, ili moraju naručiti nešto, poput šoljice kafe.

Ušteda novca

Pored toga što je okružena prijateljima i igrom, Xue ističe da posao njenog psa u kafiću omogućava njoj i njenom partneru da uštede novac. Ako ostave psa kod kuće, moraju da uključuju klimu tokom celog dana, što može biti skupo. „Leta u Fuzhouu mogu biti brutalna“, dodala je. „Moj OK je zvezda kafića!“, kaže njena vlasnica, Jane Xue.

Trend u Kini

Xueina ideja možda zvuči nekonvencionalno, ali to je rastući trend u Kini. Na kineskom se zove „Zhengmaotiaoqian“, što znači „zarađivati novac dok grickate“. Ova fraza potiče iz ideje da ovi kućni ljubimci zapravo rade – bilo pola ili puno radno vreme – u kafićima za mačke i pse, a zatim se noću vraćaju kući svojim porodicama, baš kao i ljudi.

Više ljubimaca nego dece

Očekuje se da će Kina do kraja godine imati više kućnih ljubimaca nego mališana, navodi Goldman Sachs. Poslednjih meseci, vlasnici kafića i vlasnici kućnih ljubimaca podjednako su objavljivali oglase za posao i biografije na Xiaohongshu, kineskom odgovoru na Instagram.

Viralni postovi

U jednom viralnom postu pod naslovom „Kolika je plata za rad u kafiću za mačke?“, vlasnik mačjeg kafića napisao je: „Mnogi ljudi kažu da žele da pošalju svoje mačke da rade u našem mačjem kafiću – ako je to slučaj, dozvolite mi da vam predstavim platu našeg kafića, jer smo upravo isplatili neke od naših starih radnika!“ Sivo-bela mačka po imenu Datou („velika glava“) na kraju je dobila pet konzervi mačje hrane „nakon poreza“ kao platu.

Potražnja za zaposlenima

„Traže se zaposleni!“ napisao je drugi vlasnik kafića u objavi na Xiaohongshu koja je dobila više od 100 lajkova i 600 komentara. „Tražimo zdrave mačke dobre naravi“, dodao je vlasnik. „Nudimo užinu tokom dana i 30% popusta za prijatelje vlasnika ljubimaca!“

Prvi dan na poslu

Što se tiče Xue, ona je naišla na neke poslove u kafiću za pse na Xiaohongshu i pomislila da bi bilo zabavno poslati OK na posao. Ubrzo je pronašla jedan u Fuzhouu pod nazivom „Yezonghui“ i poslala poruku vlasniku. „Vlasnica kafića posmatrala je OK oko sat vremena da vidi da li se dobro uklapa s mušterijama i da li se slaže s ostala četiri psa“, rekla je Xue za CNN.

Rastući broj kafića

Izgleda da je proces prošao dobro – prelepom belom samojedu ponuđen je „posao“. „Moj OK je zvezda kafića!“ izjavila je. Prvi kineski kafić za mačke otvoren je u južnom gradu Guangdžou 2011. godine, a broj sličnih lokala raste za 200% godišnje, navodi CBNData, kineski državni finansijski list. Od 2023. godine, u zemlji je postojalo više od 4.000 kompanija povezanih s mačjim kafićima.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI




Alo

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE