Radio BalkanFox

U PODRUMU ZGRADE PRAVO LEGLO PITONA Radosavljevići sa Zvezdare u podrumu čuvaju 600 zmija (FOTO)


Jedan Beograđanin na Zvezdari u podrumu svoje kuće drži oko 600 zmija.

U podrumu porodične kuće, Radosavljevići čuvaju najviše pitona, a s obzirom na to da su ove zmije neotrovne i da se komšije ne bune, sve je u skladu sa zakonom.

Radosavljevići se bave uzgojem pitona od 2002. godine i od toga žive.

„U to vreme je bilo veoma teško, jer se niko kod nas nije bavio tim poslom. Sve informacije sam morao da tražim putem interneta, a nabavljao sam i stručnu literaturu. Stvarno je bio veliki uspeh kada sam video prvo leglo pitona. Redovno se menja voda, hrane se dva do tri puta mesečno. Nisu mnogo zahtevne, a zmije su zapravo jedne od najlakših životinja za čuvanje“, ističe Predrag Radosavljević za RTS.

Uspeo je da u veštačkim uslovima razmnoži egzotične gmizavce, a njegova odgajivačnica reptila registrovana je kod Ministarstva za zaštitu životne sredine i najveća je u Srbiji.

Prema zakonu, sve vrste ovih gmizavaca moraju da budu čipovane.

„Postoji regulisan proces izdavanja potvrda registrovanim uzgajivačima. Nabavka mora biti obavljena kroz zvanične tokove, poput pet šopova i uzgajivačnica. To je najbolji slučaj, jer su te životinje provereno zdrave i odgajane u dobrim uslovima. Papir prati životinju, a potvrda prati ljubimca koji se kupuje. Nakon toga, vrši se provera kod vlasnika kroz sistem inspekcija, gde sprovode veterinarsku inspekciju i inspekciju za zaštitu životne sredine,“ objašnjava Vladimir Jaćović iz Ministarstva za zaštitu životne sredine.




Alo

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE