Radio BalkanFox

Ef. Delić: Porodica je tvrđava koja se čuva i brani, a zdravu porodicu ne čini velika kuća, skupocjeno auto niti položaj u društvu

U proteklom periodu svjedoci smo da je sve više ubistava i samoubistava. Stručnjaci upozoravaju da imamo problem u društvu. Samoubistva su, prema riječima struke, posljedica depresije, anksioznosti, nametnutih modela ponašanja koje mlada osoba smatra da ne može ispuniti. Ubistva su, s druge strane, također posljedice poremećaja u ponašanju i mentalnom zdravlju. No, ako znamo šta su posljedice, možemo li pronaći uzrok? Tim povodom naša ekipa razgovarala je sa efendijom Vahidom Delićem iz Gradačca koji korijen problema vidi u porodici. On nam je i govorio o značaju porodice u društvu.

“Porodica je često opisivana kao tvrđava koja se čuva i brani, jer predstavlja temelj našeg društvenog i emocionalnog života. Tvrđava je građevina ili utvrđenje izgrađeno tako da pruža zaštitu, sigurnost i taktičku prednost. Porodica je okruženje koje pruža emocionalnu podršku, sigurnost, ljubav i zajedništvo svojim članovima. Ona se oslanja na međusobno povjerenje i pouzdanost da bi održala harmoniju”, govori ef. Delić na početku razgovora.

“Odnosi unutar porodice mogu biti veoma raznoliki, ali ono što je često zajedničko svim porodicama je njihova uloga u oblikovanju ličnosti i vrijednosti pojedinaca. Porodicu niti možeš naslijediti niti kupiti prosto rečeno ona se životom gradi i izgrađuje. Zdrava porodica zahtijeva ogroman napor i veliki ulog u kome se ulažu vrijednosti sa kojim roditelji raspolažu. Kao što se tvrđava brani od potencijalnih napada, tako i porodica štiti svoje članove od negativnih spoljnih uticaja. Roditelji su često prvi koji nastoje zaštititi svoju djecu od opasnosti. Zdravu porodicu ne čini velika kuća, skupocjeno auto niti položaj u društvu”, pojašnjava ef. Vahid i dodaje:

“Uloga muškarca je da čuva, brani i hrani porodicu. On je poput zidina tvrđave koji odolijeva od napada i naleta svih opasnosti koje prijete njegovoj porodici. Snaga muškarca ne zavisi od njegove fizičke građe, novca ili položaja već od njegove hrabrosti i spremnosti da se žrtvuje za dobrobit porodice”, kaže efendija koji se osvrnuo i na ulogu žene u braku:

“Žena u porodici je poput kraljice u tvrđavi, koja u ulozi supruge i majke svojim emocijama dozira sve članove porodice ljubavlju, pažnjom i nježnošću. Uloga majke u porodici je nezamjenjiva jer majke često igraju ključnu ulogu u stvaranju tople atmosfere u kući, stvarajući okruženje u kojem se članovi porodice osjećaju sigurno i voljeno.

Nema tog profita niti karijere koja može zamijeniti sigurnost i toplinu porodičnog doma. Nema tog nakita niti blistavije medalje od odgovornog i uspješnog očinstva i majčinstva.
Sačuvati porodicu danas je veliko umijeće jer je porodica izložena mnogim izazovima i kušnjama. Iskustvo nas uči, da se svim trajnim životnim vrijednostima prvo naučimo u svojim porodicama, pa tek onda u školama i na fakultetima. Poštovanje koje danas pokazujemo prema starijima, prvo smo naučili u svojoj kući poštujući roditelje.

Moralne vrline poput solidarnosti i darežljivosti bez kojih ne može opstojati ni jedno društvo, također, nosimo iz svojih porodica. Roditelji su nas prvi naučili da je lijepo i pohvalno dijeliti dobro sa braćom i sestrama, a da je ružno i sebično željeti uspjeh i dobro samo sebi.

Svaka negativna posljedica koja se manifestira u društvu ima svoj dublji, prikriveni uzrok. Što duže zatvaramo oči nad uzrocima naših nedostataka, negativne posljedice će biti veće i teže. Što duže budemo upirali prstom u drugoga, tražeći u njemu krivicu za neuspjeh, sve ćemo biti udaljeniji od rješenja problema koji nas muče. Nijedna društvena institucija neće nadoknaditi i ispraviti ono što prethodno nije učinila porodica”, rekao je na kraju efendija iz Gradačca.


Senzacija

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE