Radio BalkanFox

Umrla Milka Stojanović – Telegraf.rs

Milka Stojanović

Printskrin: Youtube/kriptoteka

Operska pevačica Milka Stojanović preminula je danas u Beogradu.

Milka je rođena u Beogradu 1937. godine. Paralelno sa studijama svetske književnosti, pohađala je operski studio u kome je učila pevanje kod Zdenke Zikove, a usavršavala se i kod Zinke Кunc, zvezde Metropoliten opere, kao i kod prof. Di Luga iz milanske Skale.

Debitovala je u ulozi Amelije u Verdijevom „Balu pod maskama“. Debitovala je 1960. u Narodnom pozorištu, a od 1967. bila je nekoliko godina u Metropoliten operi u Njujorku.

Кasnije je ponovo bila u Narodnom pozorištu, do 1993. godine. Nastupala je na svim operskim scenama bivše države, te na brojnim festivalima, kao i na svim značajnim operskim scenama sveta. Otpevala je gotovo sve najznačajnije uloge repertoara dramskog soprana.

Učestvovala je u prvom izvođenju u Srbiji Verdijevih opera „Nabuko“ i „Atila“, kao i Belinijeve opere „Norma“ kojim je otvorena zgrada Narodnog pozorišta posle obnavljanja 1966. godine.

Dobitnica je najuglednijih priznanja kod nas i u inostranstvu. Časopis „Opera News“ iz Njujorka dodelio joj je nagradu „Golden Voice“, na osnovu mišljenja stručne javnosti i operske publike, čime je svrstana u četiri najlepša glasa 20. veka. Internacionalni biografski centar u Кembridžu uvrstio ju je 1997. godine u enciklopediju „Кo je ko u muzici“.

Bila je udata za operskog pevača Živana Saramandića. Ujak joj je bio Branislav Vojnović, upravnik Narodnog pozorišta 1935-1939. Njena sestra je čuvena umetnica Zagorka Stojanović.

Datum komemoracije i sahrane biće naknadno objavljeni, piše Nova.rs.

(Telegraf.rs)




Telegraf

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE