CELO SELO TUGOVALO ZBOG PIVLJANKE! Evo ko je bila mlada Vinka, čija je TRAGIČNA SUDBINA opevana u čuvenoj pesmi!

Foto: printskrin instagram, Pintskrin Facebook/Durmitorci

Gotovo da nema slavlja na kome se bar jednom u toku veselja ne zapevaju dobro znani stihovi „Bolovala mlada Vinka rodom Pivljanka“, uz koje se raduju sve generacije, iako je reč o baladi u koju je utkana tuga brata za sestrom.

Foto: Pintskrin Facebook/Durmitorci

Vinka Koprivica sahranjena je u rodnom selu Nedajno u Pivi

Međutim, malo je pozato da je devojka Vinka Koprivica iz sela Nedajno na Pivskoj planini, opevana u jednoj od najlepših izvornih narodnih pesama, zaista postojala i zbog svoje tragične sudbine, nakon prerane smrti, postala legenda.

Ko je bila Mlada Vinka rodom Pivljanka i kako je nastala pesma o njenoj tragičnoj sudbini pripovedali su njeni najbliži srodnici, a kamere crnogorskih medija su svojevremeno zabeležile i kadrove iz njenog rodnog mesta.

Trag o nastanku balade „Pivljanka“ vodi do sela Nedajno i kuće u kojoj je od 1939. do 1966. živela Vinka, ćerka Danice i Blagoja Kopirvice, a dalje do seoskog groblja pored crkve Svetog Jovana Krstitelja odakle Mlada Vinka, po svojoj želji, gleda na rodno Nedajno, snimila je ekipa RTV NK. 

Foto: Pintskrin Facebook/Durmitorci

Kum Vinke Pivljanke Milorad Davidović pripoveda o njenoj nesvakidašnjoj lepoti

Vinka je bila izuzetno lepa devojka, visoka, vitka, sa nekim očima koje prosto prodiru kad te gledaju i dugo se pamte. Kad je umrla tako mlada i tako puna života, istinski je celo selo tugovalo. Tako da godinu dana nije bilo igranki ni pesme. Svojim odlaskom kao da je umanjila i radost svih u selu – sa setom se prisetio Vinkin kum Milorad Davidović za nikšićku televiziju i poručio: