Radio BalkanFox

Informer u manastiru usred Turske: Zbog ovoga narod hrli u svetinju nadomak rodnog mesta Sulejmana Veličanstvenog (VIDEO)

U blizini crnomorskog grada Trabzona, rodnog mesta Sulejmana Veličanstvenog nalazi se manastir koji je bio izuzetno značajan za Grke iz regije Pont.

Iako je danas crkva Bogorodica Sumela pretvorena u muzej, Pontski Grci su mnoge relikvije preneli u maticu i one se mogu videti u istoimenom manastiru u Grčkoj.

Ekipa Informera je posetila ovo veličanstveno mesto u Turskoj i na licu mesta zatekla vernike i posetioce iz čitavog sveta.

Turisti svih vera i nacija dive se lepoti manastira koji su u davna vremena dvojica monaha osnovala visoko u steni još 386. godine.

Foto: Informer

 

Naša ekipa je zatekla najviše vernika iz Grčke koji su ispred manastira igrali taradicionalne igre. 

Ipak, bilo je tu i turista iz Srbije. Kako kažu, čekali su šest godina koliko je trajala rekonstrukcija, da bi uživali u lepotama manastira.

S obzirom na to da se manastir Bogorodice Sumele, koji je danas pretvoren u muzej, nalazi na prilično nepristupačnom mestu, visoko u steni, pa turisti jedan deo puta do manastira prelaze peške što je poseban doživljaj za mnoge.

Foto: Informer

 

Mnogi vernici ne samo iz Grčke, nego i iz Turske i sveta posećuju ovaj manastir i u nadi da će doživeti iscelenje. Čak postoje određeni izvori koji navode da je turski sultan Selim III bio izlečen nakon što je bio u poseti manastiru.

Zanimljivo je pomenuti da su relikvije manastira Panagija Sumela  netaknute. Takođe, u toku restauracije otkrivene su i prostorije koje su do tada bile skrivene, pa posetioci mogu obići manatirsku biblioteku, radne sobe monaha, izvor vode…

Foto: Informer

 

Na ovo mesto dolaze i aplinisti koji se penju na stenu iznad manastira, što je takođe atrakcija za posetioce,

Ako budete u poseti ovom delu Turske, manastir Sumela je svakako obavezno odredište koje morate obići.

Pogledajte prilog:

 

 

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs




Informer

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE