Radio BalkanFox

5 saveta o liderstvu koje učimo od novih generacija

Liderstvo je inspirisanje drugih da daju sve od sebe u dostizanju zajedničkog cilja. Ovo je lako reći, ali mnogo je teže postići. To je zato što liderstvo obično podrazumeva i motivisanje različitih grupa ljudi, sa različitim planovima, idejama i veštinama, da rade na ostvarivanju zajedničkog cilja – cilja za koji nekima od njih možda i nije stalo.

Istorija je puna primera „velikih vođa“, većinom muškaraca, od Julija Cezara do Vinstona Čerčila. Takvi lideri obično se smatraju strastvenim vizionarima i izuzetnim komunikatorima. Ovi atributi i dan danas se cene, iako se liderstvo neprestano razvija, a nove generacije ga koriste na svoj način.

Forbes izdvoja pet najboljih lekcija od nove generacije lidera, koji će tek da menjaju svet:

  1. Zaposlite sjajne ljude i podstičite ih da budu uticajni

Uspeh nije solo poduhvat, tvrdi Mete Luke, direktorka kompanije Too Good To Go, sa sedištem u Danskoj, koja na globalnom nivou pokušava da smanji bacanje hrane. Ako želite da vaš posao funkcioniše, neophodno je ljudima date priliku da naprave razliku.

Njen savet svim liderima glasi: „Imati jasnu svrhu, postaviti jasan smer, i onda dati ljudima stazu za trčanje. Pobrinite se da uklonite sve barijere i stvarno date ljudima slobodu. Onda će oni želeti da prošire svoj uticaj.”

Kada govorimo o ohrabrivanju zaposlenih, poverenje je ključno. Kada steknete poverenje, možete da dajete i dobijate povratne informacije bez ustručavanja, i nakon toga nastavite da radite zajedno.

  1. Ako nisi spreman da padneš, nisi spreman da pobediš.

Lukrecija Bisinjani, osnivačica kompanije Kukua, kaže da je najvažnija lekcija iz liderstva koju je ikada naučila jeste da se ne oseća neprijatno zbog neuspeha.

Ranije u svojoj preduzetničkoj karijeri, Bisinjani se takmičila da osvoji nagradu od 15 miliona dolara, koja bi joj omogućila da pokrene aplikaciju za učenje dece u osnovnim školama u Africi – kako da čitaju, pišu i računaju. Uprkos tome što je uložila mnogo truda, ona nije dobila nagradu. „To je bio trenutak neuspeha koji me je oborio na zemlju“, seća se ona. „Ali verujem da je sve to bilo da bih sebi postavila najvažnije pitanje: Kuda sada da idem?”

Nakon što se oporavila, Bisinjani je odlučila da se preseli u industriju zabave i animacije. Rezultat je bio Super Sema, animirana serija sa afričkom devojkom sa superherojskim moćima vezanim za nauku, tehnologiju, inženjerstvo, matematiku i umetnost. Super Sema postala je hit na YouTube-u, sa više od 115 miliona pregleda iz celog sveta.

  1. Principi i etika su važni

„Ako me ljudi pitaju šta je problem koji pokušavamo da rešimo, ja kažem da je to činjenica da je više od polovine afričkog kontinenta u mraku“, kaže Ntabiseng Mosia, suosnivačica kompanije Easy Solar, sa sedištem u Sijera Leoneu i Liberiji.

Njen principijelni pristup liderstvu odražava se u odlučnosti da donese čistu energiju u Afriku, jedno od najsiromašnijih tržišta u svetu.

  1. Više slušaj, manje pričaj

Veštine slušanja su od vitalnog značaja za uspeh lidera, kaže serijski preduzetnik Akindele Filips. Filips je suosnivač i izvršni direktor kompanije FarmCrowdy, agrotehnološke kompanije koja je fokusirana na poboljšanje efikasnosti proizvodnje hrane u Nigeriji i drugim afričkim zemljama. On naglašava da uči od drugih ljudi, uključujući i svoje mentore.

Filips takođe veruje povratnim informacijama koje dobija od svojih kolega. I uvek postavalja ista pitanja – na čemu treba više da radi, šta treba da promeni i šta treba da prestane da radi. Tokom godina je, kaže, postavljajući ova tri pitanja naučio mnogo o sebi kao lideru, o svojim jakim i slabim stranama.

  1. Postavi viziju u kom smeru tvoj posao treba da ide.

Andrea Tomaz osnovala je Diligent Robotics, kompaniju sa sedištem u Teksasu koja pravi robote koji rade u bolnicama, zajedno sa kliničkim osobljem.

„Svi kandidati koje intervjuišem obično kažu u prvih pet ili deset minuta da je društvena misija razlog zbog kojeg žele da rade za Diligent“, kaže Tomaz. „Žele da rade na tehnologiji zbog koje će se osećati dobro. Oni da rade na mašinskom učenju, veštačkoj inteligenciji i robotskim sistemima za dobrobit društva.

Kako izgleda „dobro“ liderstvo?

Dok mnogi prihvaćeni principi dobrog liderstva odolevaju vremenu, drugi su odbačeni i pojavljuju se novi principi. Jedan od značajnih trendova koji vidimo danas je da lideri sve više imaju snažan društveni i ekološki fokus i empatičniji pristup menadžmentu.

Nova generacija lidera daje prioritet dobrobiti svog naroda, razume uticaj svojih organizacija na prirodni ekosistem i ima snažnu viziju kako svet može da bude bolje mesto.

Foto: Matteo Vistocco on Unsplash


Original magazin

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE