Radio BalkanFox

Životna priča Sarme Melngailis, iz dokumentarca „Loš vegan“

Suprug žene koju su Njujorčani obožavali izgradio je s njom vrlo čudan odnos, a ona tvrdi da je on kriv za propast koja im se dogodila

Sarma Melngailis je žena čijim se životom bavio Netfliksov dokumentarac 'Loš Vegan: Slava. Prevara. Begunci.'
Sarma Melngailis je žena čijim se životom bavio Netfliksov dokumentarac „Loš Vegan: Slava. Prevara. Begunci.“foto: Netflix / Everett / Profimedia

Prošlu godinu je obeležila Netfliksova dokumentarna serija „Megan i Hari“, pa su neka ostvarenja nezasluženo ostala u senci ispovesti princa Harija i njegove supruge Megan Markl.


Jedno od takvih svakako je serijal „Loš vegan: Slava. Prevara. Begunci“, koji se baci životom američke poznate kuvarice Sarme Melngailis, koja je za nekoliko godina od miljenice američkog džet-seta postala – žena iza rešetaka.


U godinama pre svog sunovrata, Sarma je bila dama kojoj su se svi divili jer je izgradila poslovnu imperiju i bila okružena nenadmašnim glamurom, uvek u društvu uspešnih i slavnih. Međutim, uskoro je počeo njen pad, za koji ova šefica kuhinje krivi svog supruga, s kojim je imala vrlo bizaran odnos.

 

Sarma Melngailis rođena je u Njutonu, u Masačusetsu, u porodici poreklom iz Letonije, a vrlo rano je pokazala interesovanje za svet gastronomije jer je i njena majka radila u kuhinji.

 

  • Ulazak u svet ugostiteljstva


Po završenim studijama radila je u velikim korporacijama, ali je potom sve odbacila kako bi u Njujorku upisala prestižni Francuski kulinarski institut. Zajedno sa svojim tadašnjim dečkom i poznatim kuvarom Metjuom Kenijem otvorila je restoran koji je ubrzo propao, pa se konsultovala s jednim uglednim menadžerom i tada počinje njeno putovanje života.

 

U junu je sa menadžerom Džefrijem Čodorovim i Kenijem otvorila prvi luksuzni restoran sirove hrane u Njujorku, koji su nazvali Pure Food and Wine. Smešten u prestižnom delu Menhetna, on je odmah privukao pažnju, a uskoro je dvaput bio na listi 100 najboljih restorana njujorškog magazina The Platt 101. Pet godina zaredom je restoran Sarme Melngailis bio na Forbsovoj listi „All Star New York Eateries“.


Nakon što je 2009. godine primetila da Keni nije dovoljno posvećen lokalu, Čodorov je izbacio njenog dečka iz posla i pozajmio Sarmi 2,1 miliona dolara da kupi restoran.

 

 

  • Brak i problemi u poslovanju


U međuvremenu je ušla 2011. u vezu s Entonijem Strengisom, kog je uskoro postavila za menadžera svog restorana. Ova veza je za mnoge bila iznenađujuća – čak je i njegova majka javno pričala da ne razume zašto je Sarma s njenim sinom, neprivlačnim zavisnikom od kocke.


Potom je pokrenula maloprodajnu radnju hrane „za poneti“ One Lucky Duck Juice and Takeaway, pri pomenutom restoranu, koja je, takođe, poslovala odlično i potom otvorena na još jednoj lokaciji, a zatim i van Njujorka.

Tada sve kreće naopako.


U januaru 2015, osoblje Sarminih restorana masovno je počelo da napušta posao, tvrdeći da im ona nije isplaćivala mesečne zarade i da im duguje novac. Ona se u svom blogu izvinila svima, a kasnije obrisala tu objavu. Kako je istakla u jednom intervjuu, plate su kasnile zbog malih marži uzrokovanih dugovima i skupom sastojcima, a tada je otkrila i da nije mogla da plati stanarinu. Međutim, potom je ponudila drugačije objašnjenje, za sve kriveći banku.

 


Nekoliko meseci kasnije, deo osoblja se vratio i poslovanje se nastavilo, ali samo na tri meseca, posle čega su ponovo svi otišli zbog neisplaćenih zarada i oba restorana su trajno zatvorena.

 

  • Hapšenje i konačno razotkrivanje bizarnog braka


U međuvremenu se 2012. Sarma udala Entonija Strengisa, s kojim je uhapšena u maju 2016. godine. Budući da se i on upleo u njene poslove i bio je ugrožen istragom protiv restorana, krili su se u odvojenim hotelskim sobama u Tenesiju, ali su uhvaćeni kad su naručili picu. Tada je prijavljeno da se Strengis i Sarma traže zbog „velike krađe, urote radi prevare i kršenja zakona o radu“.

 

Uskoro je Sarma pristala da prizna krivicu i odsluži jednu do tri godine zatvora, a potom se izjasnila krivom i za kražu više od dva miliona dolara od investitora, planiranje prevare i utaju poreza. Oboje su dobili i novčane kazne, s tim što je Strengis dobio veću.

 


U jeku ove drame, podnela je zahtev za razvod 2018. godine i za sve okrivilia muža. Kako je pričala, Entoni je manipulisao njom i prevario ju je kako bi mu dopustila daupravlja restoranom, uz obećanje da će prošitti posao i jedan bizaran zavet – da će učiniti da njen voljeni pas Leon postane besmrtan.


Sarma kao da je izgubila razum. Ona je stvarno poverovala da će njen pas živeti zauvek – rekla je njena drugarica Porokista Kakpur.


Posle odslužene kazne, ona je nastavila da priča o svom čudnom braku s Entonijem i krivi ga za propast svog života. Tvrdila je da joj je on stalno zadavao testove kako bi mu dokazala svoju odanost, a jedan od njih je podrazumevao da bira hoće li da mu da novac ili da mu pruži oralni seks dok nosi povez preko očiju.

 

Test je bio i da ona prihvati to što se on ugojio kako bi mu dokazala da ga voli, a tvrdio je da je njen pas Leon u prethodnom životu bio njegov, kao i da su njih troje zajedno živeli hiljadu godina.

 


To je najgori košmar koji možete da zamislite! Volela bih da imam terminalni rak, to bi bilo bolje od ovoga jer makar ja ne bih bila uzrok – rekla je jednom prilikom.


Danas Sarma živi daleko od očiju javnosti i uživa sa svojim psom Leonom, a često na Instagramu deli kako joj protiču dani.

 

BONUS VIDEO

REALNA PRIČA – MILAN KALINIĆ

 




Glossy

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE