Radio BalkanFox

Čovekov predak jedva je preživeo ovaj period

Čovečanstvo je jedva preživelo period dug 100.000 godina tokom ranog pleistocena, sudeći prema istraživanju koje je proučavalo populaciona uska grla u drevnoj prošlosti naše vrste.

U periodu pre 930.000 godina, tačnije između 930.000 i 813.000 godina, populacija ljudskog pretka pala je na 1.300 pojedinaca. Ovakvo stanje trajalo je 117.000 godina i poklapa se sa hronološkom prazninom u pronalaženju ljudskih afričkih i evropskih fosila u tom periodu, objavljeno je u časopisu Science a prenosi Gizmodo.

Populaciona uska grla su događaji u kojima se broj pripadnika neke vrste drastično smanjuje, što smanjuje sveukupnu genetsku raznolikost vrste. Gubitak genetske raznolikosti može dovesti do toga da stanovništvo postane manje zdravo.

Istraživački tim razvio je model kojim su analizirana 3.154 sadašnja genoma iz deset afričkih i 40 neafričkih populacija. U svih deset afričkih genoma utvrđeno je da je došlo do uskog grla koje je dovelo čovekovog pretka do ruba izumiranja. Naučnici teoretišu da je uzrok možda bila promena klimatskih uslova.

Nik Ešton, arheolog iz Britanskog muzeja i Kris Stringer, paleoantropolog sa londonskog Prirodnjačkog muzeja kažu da ovo istraživanje pokazuje ranjivost ranoljudske populacije, koja je skoro potpuno nestala.

Homo sapijens (vrsta kojoj danas pripadamo) ne pojavljuje se među otkrivenim fosilima sve do pre 300.000 godina, što znači da se usko grlo desilo precima. Istraživanje ukazuje da su fosili homo hajdelbergenzisa među malobrojnima iz Afrike koji potiču iz perioda koji je ispitivan i da su živeli pre 950.000 i 650.000 godina.

Genetsko modelovanje postaje sve korisnije sredstvo u razumevanju kako su se drevne ljudske populacije raširile širom sveta i pomešale sa drugim populacijama, uključujući druge vrste hominina.

Populaciona uska grla u novijoj prošlosti dala su, na primer, nagoveštaje o tome kako su klimatske promene uticale na lokalne zajednice. Proučavanje drevne DNK zajedno sa DNK savremenih grupa može da razjasni proliferaciju čovečanstva širom sveta.

Foto: Image by brgfx on Freepik


Original magazin

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE