Radio BalkanFox

Turski akademik preporodio zabačeno selo iz kog potiče! Informer na mestu kome se čitav svet divi

Husametin Kočan turski slikar i akademik pre nešto više od dvadeset godina je odlučio da selu iz koga potiče, a koje se nalazi „usred ničega“ podari nešto po čemu će postati poznato u čitavom svetu.

U seocetu Bajraktar nedaleko od turskog grada Bajburt na severo – istoku Turske, gotovo na litici, otvoren je ni manje ni više, nego muzej po mnogo čemu čuven u svetu.

Ekipa Informera je posetila ovo neverovatno mesto, koje je podigao turski akademik Kočan između ostalog i kako bi podržao je ekonomski razvoj lokalnog stanovništva i sprečio uništavanje tradicionalnih rukotvorina.

Turski mediji ovog, inače dekana Fakulteta likovnih umetnosti Univerziteta Okan, nazivaju i slikarem koji je stvorio čudo na planini, a da je tako uverili smo se na licu mesta.

Do ovog neverovatnog muzeja putuje se dobro uređenim putem duž kanjona reke Čorok, a upravo na mestu sa koga se najbolje vidi lepota ove reke koja je usečena u Soganli planinu nalazi se muzej „Baksi“ koje nosi ime po nekadašnjem imenu sela Bajraktar.

Foto: Muzej nasred planine

 

Posetioci iz čitavog sveta dolaze na ovamo kako bi uživali u muzejskim postavkama, ali i poglednu na kanjon od kojeg zastaje dah. 

 Izložbene hale, skladišni muzej, radionice, konferencijska sala, biblioteka i pansion se prostiru na  40 hektara. Svako ko se zadesi na ovde, ne može a da ne posmili koliko je mnogo akademik učinio za svoje selo…

Ljubav prema svojim korenima se najbolje vidi odmah pri ulasku u muzej. Džinovski DNK lanac koji se proteže od poda do plafona prava je atrakcija.

Foto: informer.rs

 

Dok nam vodič pokazuje trdicionalne rukotvorine jedan pored drugog pod istim krovom nalaze se i dela savremene umetnosti, od kojih su neka posvećena i periodu koronavirusa.

Muzej se godinama pretvorio u pravi društveni projekat uz doprinos mnogih volontera, posebno umetnika – kazao nam je domaćin.

Ipak, u ovaj muzej najviše dolaze ljubitelji skulpture jer su one postavljene i u dvorištu pa je pravi raj za oči posmatrati ih u ovom neverovatnom ambijentu.

Foto: Pogled iz muzeja „Baksi“

 

–  Kada padne sneg, vizuelno značenje skulptura se još više povećava. One su deo sredine, geografije. Ovde su se spojile najjlepša priroda i umetnost – kazao nam je vodič.

I zaista je tako. Ukoliko vas put odvede u crnomorsku regiju Turske, obavezno posetite ovo mesto.

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Na kanalima Yettel Hipernet TV na poziciji 89; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs




Informer

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE