Radio BalkanFox

Mario Battifiaca o albinizmu: ‘Ostalo mi je još 20 posto vida’

Voditelj, glazbenik i komičar Mario Lipovšek Battifiaca (52) cijeli život vodi bitku s albinizmom – rijetkim genetskim poremećajem koji ima jedan od 20 000 ljudi u svijetu.

Genetski poremećaj kao posljedicu ima nedostatak melanina, a može biti potpun ili djelomičan. Međutim, zahvaća sve dijelove kose i kože.

Foto: Dario Njavro/HRT

– Naučiš živjeti s time, ali ono što me najviše muči je to što uz albinizam ide i slabovidnost. Ja u svom poslu moram puno više toga naučiti napamet za razliku od svojih kolega jer si ne mogu pomoći šalabahterom – priznao je Mario za Story.

– Meni je još ostalo manje od 20% vida, a albinizam često sa sobom vuče i sljepoću, tako da još je ovo i ok. Na daleko vidim relativno dobro, ali ove sitne stvari čitanje i tako dalje, e tu mi trebaju povećala – objasnio je dalje i dodao da se snalazi koliko može.

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

– Snalazim se. Zato čujem predobro i pamtim glasove, jednom kad čujem osobu, odmah je zapamtim. Druga stvar je to što ne mogu na sunce, tako da ima to svojih minusa – priznao je Mario koji je prolazio teške trenutke i u djetinjstvu zbog ovog poremećaja.

– To stanje sa sobom nosi i neke psihološke momente u djetinjstvu jer djeca znaju biti vrlo okrutna, no pozitivna strana je što te nauči kako reagirati na neke prozivke, ismijavanja, a i ranije očvrsneš nego ostali – zaključio je.

Rijeka: Mario Lipovšek  Battifiaca

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL


24sata

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE