Radio BalkanFox

„Moja majka se ugušila u najgoroj agoniji“: Uzela je parče papira i jedva napisala – želim da umrem


„Moja majka je umirala u najgoroj agoniji i bila je svesna svega do poslednjeg trenutka. To je bila najgora moguća agonija od koje se nisam oporavila ni posle tri godine. Gušila se i molila me da joj pomognem i olakšam joj patnju. Zato što na kraju nije mogla da govori, uzela je papir sa noćnog ormarića i drhtavom rukom napisala – Hoću da umrem. Molila sam da joj daju jake tablete, ali su joj dali lekove u dečjim dozama“, kaže  Anamarija Sanseović.

Njena majka je imala multipli mijelom koji nije mogao da se leči i za kratko ju je ugušio. Poslednje dane provela je u bolnici u Slavoniji, što Sanseović ne želi da ističe jer, kaže, bolnici ništa ne zamera. Ona smatra da je problem u sistemu koji ne pruža dovoljno palijativnog zbrinjavanja. Na stare rane podsetila ju je hrabra izjava anesteziologa Sanje Ćosić, koja je, nakon smrti svog verenika, mladog ortopeda KBC-a Zagreb, dr Krešimira Crnogaće, koji je preminuo pre nekoliko dana u 39. godini od bolesti pankreasa, govorio o teškim poslednjim trenucima pred odlazak i nedovoljnom palijativnom zbrinjavanju.

Rekla je da mu nisu dali dovoljno morfijuma i da ih je molila da mu pomognu. Ona je rekla da je mladi doktor osetio strah od smrti i kraja, a to nije trebalo da se desi.

„Prestanite da se plašite opioida u palijativnom zbrinjavanju. Prestanite da budete neznalice, prestanite da uskraćujete milost mirne smrti palijativnim pacijentima. Obrazujte se. Pitajte. Pozovite svoje kolege na terenu da vas edukuju. Budite lekar i poštujte Hipokrata, ne mučiti pacijenta na samrti…“, napisao je Ćosić.

Sanseovićeva priča da je njena majka poslednjih dana imala kanilu u vratu, infuziju, kateter i PEG (kojim se pacijentkinja direktno ubacuje u stomak preko sonde) i bila je vezana za bolnički krevet. „To su bile scene gore od egzorciste. Umirala je od gladi i žeđi, prenosi Jutarnji list.

Govorila je ‘ne mogu više’, a ja sam molila Boga da ostane bez svesti. Ali ona je, nažalost, bila svesna svega do poslednje sekunde“, kroz suze nam priča Anamarija i dodaje da u takvoj situaciji „prvo tražite od Boga da spase vašeg voljenog, a onda ga tražite da napusti ovaj svet i prekine ovu beskrajnu muku“.

„Držala sam je za ruku, stalno sam bila pored nje. Na kraju je bila toliko iscrpljena i ljuta da je okrenula glavu od mene. Video sam da joj je suza klizila iz oka“, priseća se Anamarija najtežih trenutaka i kaže da se plaši da i sama ne mora da prođe kroz tako nešto.

Ona uopšte ne krivi lekare jer i sama radi u zdravstvenom sistemu. Svesna je da kod nas ne postoji mogućnost eutanazije, ali smatra da nikome ne treba dozvoliti da poslednje dane provede gušeći se, u panici ili u teškim bolovima.

„Kada je jasno da pacijent umire i zna da mu je kraj gotov, mora mu se olakšati da ne bude svestan toga“.

 


Alo

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE