Radio BalkanFox

Ovo je kazna koju je Rambo Amadeus dobio zbog seksualnog uznemiravanja novinarke

Rambo Amadeus i Lejla Kašić

Foto: ATA Images/Antonio Ahel, Instagram/lejlakasic

Producentkinja emisije „Dnevnica“ na Radio-televiziji Crne Gore, Lejla Kašić, u martu mesecu ove godine javno je putem Instagrama optužila crnogorskog muzičara Antonija Pušića, poznatijeg kao Rambo Amadeus, za seksualno zlostavljanje.

Od tada se nije oglašavala o ovom slučaju, sve do juče, kada je saopštila da je Rambo priznao krivicu i da će zbog toga biti kažnjen.

Amadeus je osuđen za prekršaj Zakona o javnom redu i miru, zbog čega je novčano kažnjen.

– Nisam neko ko je sklon tabloidnim naslovima, pravljenju intriga od nečega što predstavlja traumatično iskustvo. Čuvajući i svoje i dostojanstvo osuđenog, nisam odgovarala na pitanja novinara od marta i od tada do sada slučaj je bio u rukama institucija. Sada kada je sve završeno i kada je osuđeni dobio kakvu-takvu kaznu ponosna sam na sebe i zahvalna svim ljudima (i koje znam i koje ne znam) što su bili uz mene. Naročito Ani iz Centra za ženska prava i Jovani iz njihove pravne podrške. Kažem ,“kakvu-takvu kaznu“ jer Crna Gora još uvek nema seksualno uznemiravanje u Krivičnom zakoniku.

– Ponosna sam, jer ovo nije bilo samo za odbranu moje časti i integriteta, već i za svaku od nas, pa i svakog muškarca koji je prošao kroz slično (i gore), a ćutala je i ćutao je. Naše ćutanje ljudima sklonim manijakalnom i nasilnom ponašanju daje odobrenje. Odobrenje daje hrabost. Hrabost daje nezaustavljivost. Nije ovo mala/velika pobeda samo za mene. Već za svakog od nas ko se sutra ohrabri da prijavi bilo kakvo nasilje. I onog kog obeshrabri da isto počini. Kad već viteštvo, čovečnost i junaštvo utihnu i zdrava muškost se utopi u mizoginiji i rupama sistema, mi smo te koje ne smeju da dozvole: da budu izmanipulisane i ućutkane. Ne smemo da trpimo. Zbog svih onih koje je ohladila muška ruka koja je, da je bilo pravde, mogla da bude sprečena. Zbog svih onih koje svojim primjerom inspirišemo – napisala je Lejla Kašić u objavi na svom profilu.

Podsetimo, Lejla je početkom godine, u martu najavila da će ga prijaviti za seksualno uznemiravanje, zbog toga što je, kako je tada tvrdila, Rambo neprimereno dodirnuo i izvređao.

– Juče sam na snimanju epizode „Dnevnica“ doživela seksualno uznemiravanje od strane našeg gosta, velikog intelektualca, regionalno prepoznate i uticajne ličnosti, UNICEF-ovog ambasadora dobre volje Antonija Pušića, poznatijeg pod pseudonimom Rambo Amadeus – navela je tada Lejla Kašić u svojoj objavi.

Novinarka je u objavi apelovala na sve žene da ne ćute na seksualno uznemiravanje, kao i da se ne plaše onih koji žele da iskoriste svoj položaj moći.

(Telegraf.rs)




Telegraf

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE