Radio BalkanFox

Kako je nastala čuvena porodica Adams

Pucketanje prstima, muzička uvodna tema, koju je teško ne prepoznati, i jeziva, ujedno komična porodica, za koju kažu da je jedna od najpoznatijih u američkoj istoriji – porodica Adams – inspiriše već osam decenija. Svoj život započela je još 1938. godine u vidu stripa na stranama nedeljnog američkog magazina Njujorker.

Porodica Adams

Tvorac ove porodice bio je američki karikaturista Čarls Adams, a njeni članovi bili su neimenovani sve do televizijske serije 1964. Čine je bračni par Mortiša i Gomez, njihovo svoje dece Pagzli i Sreda, a tu su i ujak Fester, baka, kao i njihov batler Lurč. A čuvena Stvar, odnosno bestelesna ruka, predstavljena je 1954. godine, dok je pre toga bila prikazana kao neka vrsta zamagljene stvari.

Čarls je kreirao porodicu Adams kao oštar kontrast savršene američke porodice, a glumci prve televizijske adaptacije Kerolin Džouns i Džon Astin uticali su na to da Gomez i Mortiša imaju veliku romansu, koja je s godinama sve jača, kao suprotnost onome kako su venčani parovi prikazivani na televiziji 60-ih. Oni koji su poznavali Čarlsa govorili su da je ponekad bio podjednako čudan kao i njegovi likovi. Što nije nemoguće, jer, pored toga što porodica koju je stvorio nosi njegovo prezime, smatra se i da su mu njegove dve bivše žene bile inspiracija za Mortišu.

Porodica Adams

Mnoge glumačke zvezde otelotvorile su članove porodice Adams. Uloga Srede bila je jedna od prvih rola Kristine Riči 1991, kada je imala 11 godina. Dve oskarovke Anđelika Hjuston i Ketrin Zita-Džouns ponele su ulogu Mortiše, dok je Kerolin Džouns prva imala tu čast još 1964. godine. Dok iz čuvene franšize „Povratak u budućnost“, odnosno Kristofer Lojd, našao se u ulozi ujka Festera, a zanimljivo je da je Gomez samo u animiranim adaptacijama prikazivan onako kako je i osmišljen (nizak i pomalo punačak) sve do pojavljivanja serije „Sreda“.

U originalnoj istoimenoj televizijskoj seriji Adamsovi su povezani sa istaknutom političkom porodicom Adams, koja je iznedrila dva predsednika SAD, čega se oni duboko stide PN Najčuvenija filmska familija nosi prezime svog tvorca, koji je i ostale njene članove kreirao po uzoru na lični život.

Kristina Riči, Porodica Adams
foto: Profimedia

Porodica Adams ne prestaje da inspiriše, što dokazuje i ogromna popularnost serije „Sreda“, koja je startovala prošle godine, a koja prati najmlađeg člana ove porodice, u njenim tinejdžerskim godinama. Naslovnu ulogu ponela je Džena Ortega, dok su ostali likovi porodice manje-više sporedni. Ali šta je ono što ovu porodicu čini toliko voljenom toliki niz godina? Pa verovatno to što su, mimo svoje jezivosti, porodica puna ljubavi, čiji su članovi uvek tu jedni za druge.

(Kurir.rs / TV Ekran / Sanja Marković)

Bonus video:

10:44

HIT SERIJA SAMO ŠTO NIJE POČELA! Ivan Kleut: Prsten sudbine već je pokorio svet, a od danas će OSVOJITI SRCA SRPSKE PUBLIKE

Kurir




Kurir

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE