Radio BalkanFox

Mogu se javiti u bilo kom periodu života! Šta sve treba da znate o alergiji na hranu

Nutricionistkinja Ivana Mišić ističe da simptomi alergije na hranu mogu između ostalog mogu biti osip, bolovi u stomaku, oticanje usana i durgi.

Koliko god da ste možda ljubitelj određenih namirnica, važno je da s vremena na vreme budete na oprezu i pratite kako vaše telo reaguje na njih. Razlog tome jeste što se u toku života mogu javiti alergije na određenu hranu i takoreći vas potpuno iznenaditi. 

Detaljnije o tome objasnila je nutricionistkinja Ivana Mišić:

– Alergije na hranu su nezgodne jer se mogu javiti u bilo kom periodu života. Još je komplikovanije kada se jave kod odraslih osoba, budući da se mogu pomešati sa intolerancijom na hranu! Ipak, one nisu isto, iako se čoveku dešava da kod obe ima problema sa probavom – navodi nutricionistkinja i otkriva detalje o alergiji.

Kako nastaju alergije na hranu

Alergije je mnogo lakše ustanoviti kod dece. Problem je što se može javiti kao posledica reakcije na bilo koju hranu koju jedete. Ipak, mnogo je češća kod dece nego kod odraslih.

Alergija nastaje kada organizam prepozna određenu namirnicu kao štetnu. Najčešće se razvija kod dece kod koje makar jedan roditelj ima alergije. Mada, daleko je učestalija tamo gde oba roditelja imaju neki vid alergije.

Foto: Shutterstock

svrab

Simptomi alergije na hranu

Postoji nekoliko načina, tačnije simptoma po kojima možete prepoznati alergije. Simptomi se najčešće javljaju četiri sata nakon unošenja namirnica u organizam. Međutim, ukoliko imate ozbiljniji vid alergije, simptomi će se javiti odmah.

Simptomi uključuju:

Osip

Koprivnjača

Bolove u stomaku

Osip u ustima

Oticanje kapaka

Oticanje usana

Astma

Anafliktički šok

Šta god da primetite od ovih problema, odmah se javite lekaru.

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Na kanalima Yettel Hipernet TV na poziciji 89; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs


Fatalna plavuša proglašena ikonom stila! Evo koja glumica je dobila prestižnu glavnu modnu nagradu (FOTO)

Moda i lepota

Nekadašnja „čuvarka plaže“ blistala je na prestižnom događaju u bež haljini, uz koju je ukombinovala i crne salonke.

sledeća vest




Informer

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE