Radio BalkanFox

Čuli ste da banane goje, a evo šta je prava istina! Nutricionistkinja otkrila da li treba da ih jedete

Ukoliko ste čuli da banane nisu zdrave, važno je da znate da to uopšte nije istina, jer zapravo sadrže veoma važne hranljive materije, koje mogu biti i korisne za gubitak težine.

Nema sumnje da, kada su dijete i ishrana u pitanju, postoje mnoge teorije, mitovi i dezinformacije. Tako se proširila priča da su banane zapravo nezdrave i da goje, pa da bi ih trebalo izbegavati. 

Međutim, to baš i nije tako, a šta to treba da znate o bananama, otkrila je nutricionistkinja Ivana Mišić:

– Banane su neverovatno zdrave, ukusne i jedno od najomiljenijeg svežeg voća koje može da se kupi. Zato su odličan izbor za sve koji vode računa o zdravoj ishrani. 

One sadrže mnoge esencijalne hranljive materije i mogu da budu korisne za gubitak težine, varenje i zdravlje srca. Jedna banana ima oko 112 kalorija i sastoji se gotovo isključivo od vode i ugljenih hidrata. Sadrži malo proteina i nema masti.

Ugljeni hidrati u zelenim, nezrelim bananama uglavnom su u obliku skroba i otpornog skroba – vrste neprobavljivih vlakana. Kako voće sazreva, njegov ukus postaje slađi, dok sadržaj vlakana opada – navodi nutricionistkinja i dodaje:

Foto: Shutterstock

banane

Jedna banana srednje veličine, sadrži oko 3 grama vlakana. Skrob, vrsta vlakana koja se nalazi u nezrelim bananama jeste prebiotik. Prebiotici se ne vare i završavaju u debelom crevu, gde postaju hrana za korisne bakterije u crevu. Štaviše, pektin, vlakno koje se nalazi i u zrelim i u nezrelim bananama, može da pomogne u sprečavanju zatvora i omekšavanju stolice.

Rastvorljiva vlakna u bananama pomažu da ostanemo siti, time što daju osećaj punoće digestivnom sistemu i usporavaju varenje.

Pored toga, banane imaju relativno malo kalorija u odnosu na svoju veličinu. Zbog ove kombinacije, niskokaloričnosti i visokog sadržaja vlakana, banane su zasitna užina i neuporedivo bolja od druge hrane kao što su obrađene ili slatke grickalice. 

Banane su savršena hrana za sportiste. Ovo je uglavnom zbog njihovog sadržaja lako svarljivih ugljenih hidrata, kao i minerala kalijuma i magnezijuma, od kojih oba deluju kao elektroliti. Tokom intenzivnog vežbanja, kroz znoj se gube elektroliti. Dopuna organizma kalijumom i magnezijumom nakon znojenja, konzumiranjem banane, može da smanji grčeve i bolove u mišićima koji us povezani sa vežbanjem – zaključuje Ivana.

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Na kanalima Yettel Hipernet TV na poziciji 89; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs


Mogu se javiti u bilo kom periodu života! Šta sve treba da znate o alergiji na hranu

Zdravlje

Nutricionistkinja Ivana Mišić ističe da simptomi alergije na hranu mogu između ostalog mogu biti osip, bolovi u stomaku, oticanje usana i durgi.

sledeća vest




Informer

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE