Radio BalkanFox

Žika Nikolić, pevač i glumac, srpski sevdalija: „Pevao sam samo ono što sam voleo“

Muzička apoteka Žika Nikolić

Foto: Promo

„Mnoge li sam noći tužan bio

jer zbog tebe gorčinu sam pio,

duša te je iskreno volela,

srce te je kroz život želelo.

Ako me nekada sretneš,

kako mi je ne pitaj me tada,

jer moj bol te zaboleti

ne može nikada.

Da sam znao šta donosi ljubav

nikada te ne bih zavoleo,

zašto sada srcu mi prkosiš

kada sam te iskreno voleo.

Dosta mi je tbojih lažnih reči,

neću suze ni kajanje tvoje,

nađi drugog nek’ ti ljubav pruži,

stegni srce jer kraj došao je.“

(Miki Mitrović – U. Stanišić)

Ako me nekada sretneš“ obeležila je besane noći mnogih boema i ljubavnih stradalnika. Obeležila je i programe najslušanijih radio stanica u čuvenim pozdravima, željama i čestitkama. Obeležila je i karijeru Žike Nikolića (1944 – 2017), srpskog sevdalije, pevača i glumca.

– Žika Nikolić je izuzetno kvalitetan pevač i divan kolega. Sećam se kako je raspalio publiku na „Beogradskom saboru“ 1969. Na tom festivalu sve sam uložio u pesmu „Mito bekrijo“, ali Žika je zasenio sve učesnike mojom pesmom „Života nema bez tebe“ i odneo pobedu – pričao je Radoslav Graić za Muzičku apoteku.

– Snimio je Žika još nekoliko mojih festivalskih pesama: „Tri sestre lepotice“, „Hej, stanite dani bijeli“, „Najlepša Bosanka“, „Ajša“. Bio je prototip festivalskog i koncertnog pevača, imao je snagu i emociju u svom glasu, imao je i briljantan scenski nastup, divan spoj pevača i glumca.

Tako se početkom 70-ih, baš u godinama Safetove dominacije, pojavio grlati gospodin iz Boljevca koji je pucao od snage i emocije. Već na samom početku karijere snimio je megahit „Ako me nekada sretneš“, ubitačan sentiš, jednu od tezgaroški najskupljih pesama tog doba.

– Žika je moja generacija. Počeli smo da snimamo u isto vreme, Žika je postao ekskluzivac PGP-a, a ja Jugotona. Kad sam u Jugotonu zaređao sa hitovima i zlatnim pločama, čelnici PGP-a počeše da mi šalju emisare da pređem kod njih. Glavni emisar je bio upravo Žika Nikolić.

– Onako markantan, i kao glumac i kao pevač, ubeđivao me da ću imati veću reklamu, a tu je i televizija (na kojoj se i markantni Žika pojavio jednom ili dvaput – napomena autora). Ipak sam prihvatio, i na Žikino insistiranje prešao u PGP – pričao je Novica Negovanović.

Imao je sve predispozicije za veliku zvezdu: glasinu upoređivanu sa Safetovom, reljefno lice kao stvoreno za glumca, briljantan scenski nastup, manire svetskog gospodina. Imao je i pesme sa kojima bi i daleko lošiji pevači napravili daleko uspešniju karijeru.

Diskografska karijera Žike Nikolića trajala je od 1969. do 1985. Snimio je oko 100 pesama na 23 singla i 4 LP-ija. Snimao je sevdalijske, šumadijske, romske, starogradske, vojvođanske. Impozantan je spisak Žikinih autora i pesama. To je Jugoslavija u celosti, od Bosne, Makedonije i Crne Gore do Šumadije i Vojvodine: „Ako me nekada sretneš“, „Noćas majko oboje smo budni“, „Ostani pesmo i posle mene“, „Magdalena“ (Miki Mitrović), „Moj život je moja briga“, „Srećan put i piši“, „Tako, tako, samo tako“ (Predrag Negovanović), „Ništa nemam i sve imam“, „Nije srce izdajica“, „Dva jarana, dva drugara“, „Đe si čoče“ (Novica Negovanović), „Ljubav zidaš, ljubav rušiš“, „Aman, aman, čaršijo“, „Man’ se zemlje koja Bosne nema“, „Sve zbog jedne žene“ (Danilo Živković), „Budi uvek vedra lica“, „Promašena ljubav“ (Aca Stepić), „Znaj svemu je kraj“, „Ja ne pevam što se meni peva“, „Zašo sam te opet sreo“ (Buca Jovanović), „Medaljon moje majke“, „Gina“ (Nasko Džorlev), „Samo jedmom srce voli“, „Mladenci“ (Aksentije Šoškić), „Ja sam ptiva ranjena“ (Dragan Bendeković)…

– Žika je bio pevač retko prodornog i markantnog glasa, veliki emotivac i specijalista za bosanski sevdah. Uzor mu je bio Safet, što se i čulo u njegovoj interpretaciji. Snimio je nekoliko mojih pesama, a učestvovao je i u trci za veliki hit „Tako, tako, samo tako“.

– Družili smo se u Beogradu u njegovom stanu na Banovom Brdu koji mu je kupila produkcija PGPRTB za desetine komercijalnih ploča. Godinama je važio za najpopularnijeg jugoslovenskoh pevača u Bugarskoj – kaže hitmejker Predrag Negovanović.

Kad se zaratilo u bivšoj Jugi, Žika je napustio ovdašnju scenu, preselio se u Bugarsku a potom i u Dansku. Zajedno sa suprugom Dinom, rođenom sestrom Silvane Armenulić i Mirjane Bajraktarević, pevao je za jugoslovensku dijasporu, daleko od očiju javnosti.

Preminuo je 12. septembra 2017. Ostavio je desetine pesama trajne narodne i umetničke vrednosti, sinove Silvana i Sašu, te ćerke iz prvog braka. Ostavio je i poslednju poruku za javnost: „Pevao sam samo ono što sam voleo, ne stidim se nijedne svoje pesme.“

(Goran Milošević)




Telegraf

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE