Radio BalkanFox

Zdravlje organizam simptomi nedostatak vitamina i minerala

Svi znamo koliko su vitamini i minerali važni za pravilno funkcionisanje celog organizma.

Naše telo, u nedostatku ovih nutrijenata, opominje nas šaljući signale koje nikako ne smemo da zanemarimo.

Suva koža glave

Ukoliko vam je skalp suv i peruta se, to ne mora nužno da znači da imate perut. Naime, perutanje kože glave može da bude simptom da u organizmu nedostaje esencijalnih masnih kiselina, koje “podmazuju” telo. Iz tog razloga, u ishranu uvedite ribu, makar dva puta nedeljno. Ove masne kiseline takođe možete pronaći i u orasima i lanenom semenu.

Tanka i lomljiva kosa

Iako je vitamin B zaslužan za jaku kosu, nedostatak folne kiseline kiseline takođe može dovesti do tanke vlasi. Odličnan izvor folne kiseline su žitarice, sveži spanać i pirinač.

Rane u ustima

Nedostatak vitamina B12 može da uzrokuje rane u ustima, kao i ispucale usne. Ovaj vitamin nalazi se u živinskom mesu, žitaricama, crvenom mesu i jajima.

Modrice

Ukoliko imate osetljivu kožu te se i na blagi udarac stvaraju modrice, moguće je da vašem telu nedostaje vitamina C. Naime, ovaj vitamin zaslužan je za stvaranje kolagena, koji stvara krvne sudove.

Grčevi

Bolni grčevi u mišićima signal su da treba da konzumirate namirnice bogate magnezijumom i kalcijumom. Magnezijum ćete naći u semenkama bundeve, bananama i avokadu, dok su mlečni prozvodi, razume se, odličan izvor kalcijuma.


.K1info

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE