Radio BalkanFox

Regulišu krvni pritisak, upale, nivo holesterola… Ove namirnice su spas za vaše srce

Namirnice poput integralnih žitarica i bobičastog voća smanjuju rizik od srčanih bolesti.

Mnogi nisu svesni da je pravilna ishrana zapravo pola zdravlja i da ćete dobrim odabirom namirnica sačuvati i vaše srce

Koje su to namirnice koje bi trebalo da uvrstite u vašu ishranu, otkrila je nutricionistkinja Ivana Mišić:

– Ishrana igra veoma važnu ulogu za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Ishrana za zdravo srce, pre svega, podrazumeva namirnice u njihovom prirodnom obliku, a isključuje svu industrijski prerađenu hranu. Određena hrana može uticati na krvni pritisak, trigliceride, nivo holesterola i upale, a sve to su faktori rizika za bolesti srca – navodi nutricionistkinja i dodaje koje namirnice treba da uključite u ishranu, kako biste poboljšali zdravlje i zaštitili srce:

– Zeleno lisnato povrće poput spanaća, kelja i blitve, bogato je brojnim vitamina, mineralima i antioksidansima. Među njima izdvajaju se vitamin K i nitrati, koji mogu pomoći u smanjenju krvnog pritiska i poboljšanju funkcije arterija.

Integralne žitarice

U poređenju sa rafinisanim žitaricama, sadrže više biljnih vlakana, koja mogu pomoći u smanjenju „lošeg“ LDL holesterola, čime smanjenju rizik za razvoj srčanih bolesti.

Bobičasto voće

Jagode, borovnice, kupine i maline prepune su važnih hranljivih sastojaka, koji igraju centralnu ulogu u zdravlju srca. Bobičasto voće bogato je antioksidansima poput antocijanina, koji štite organizam od oksidativnog stresa i upale, a koji mogu uticati na razvoj srčanih bolesti.

Masna riba

Masna riba poput lososa, skuše, sardine i tune puna je omega 3 masnih kiselina, koje pozitivno utiču na zdravlje srca.

Foto: Shutterstock

losos

Orasi

Orasi su odličan izvor vlakana i minerala poput magnezijuma, bakra i mangana. Mogu pomoći u smanjenju holesterola i krvnog pritiska, te mogu biti povezani sa manjim rizikom za razvoj srčanih bolesti.

Crna čokolada

Crna čokolada bogata je antioksidansima poput flavonoida, koji mogu poboljšati zdravlje srca. Pojedina istraživanja su pokazala da crna čokolada smanjuje rizik za razvoj koronarnih bolesti srca.

Paradajz

Paradajz je bogat likopenom, prirodnim biljnim pigmentom sa moćnim antioksidativnim svojstvima, zahvaljujući kojima smanjuje rizik za razvoj srčanih bolesti.

Bademi

Bademi su neverovatno bogati hranljivim sastojcima, vitamina i minerala koji su presudni za zdravlje srca

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Na kanalima Yettel Hipernet TV na poziciji 89; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs


Žene moraju da nauče kako da pričaju sa muškarcima! Ekspert za veze iznenadila svojim stavom - mišljenje javnosti podeljeno

Ljubav

Zbog razlika između muškaraca i žena, specijalista za veze ističe da je važno da žene nauče kako da komuniciraju s njima.

sledeća vest




Informer

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE