Radio BalkanFox

VELIKA TRAGEDIJA IH RAZDVOJILA PRE 30 GODINA Brat i sestra živeli u drugim porodicama


Osamdesetih godina petoro mališana iz Jugoslavije ostalo je bez oca. Brigu o njima preuzele su državne institucije, a razdvojeni braća i sestre nikada nisu zaboravili jedni na druge. Najstarija od njih, Silvija, odlučila je to da promeni i putem novina potražila svog brata 2014. godine.

Silvija Radanović (43) iz Đakova pre sedam godina se obratila redakciji „Glasa Slavonije“ u želji da pronađe najmlađeg od trojice braće, Milana, koji je usvojen kao dečak. Potraga je urodila plodom nakon više od 30 godina.

„Znala sam da moj brat nije oduvek bio invalid, ali nisam znala zbog čega je to postao. Kada sam saznala istinu, to me je slomilo“.

„Dobar dan, tu je tvoj brat Milan“, poruka je koju je Silvija dobila 16. oktobra 2021. putem Fejsbuka. Nakon usvojenja, otišao je u Nemačku Saznala je da je Milan dat na usvajanje i da je odrastao pod drugim imenom. Porodica koja ga je usvojila dala mu je ime Alen i sa njim se preselila u Nemačku.

– Nikada nisu krili da sam usvojen. Kada sam napunio 18 godina, došao sam u Đakovo u Centar za socijalni rad, ali nisam uspeo da stupim u kontakt sa svojom biološkom porodicom. Najveća želja mi je bila da vidim sestru Silviju, za koju sam tek nedavno, i na gotovo neverovatan način, saznao da me traži – rekao je Milan.

Posle očeve smrti 1988. brigu o petoro dece preuzele su državne institucije. Silvija je tada imala deset godina, a Milan beba od samo nekoliko meseci.

Silvija i stariji brat Dalibor završili su u hraniteljskoj porodici kod Đakova, a Milan je odveden kod bake u Subotički Lug. Imao je dve godine kada je usvojen.

Konačno se vidimo

Kada mu je otac, koji ga je usvojio, preminuo 2021. godine, Milan je među svojim stvarima pronašao snimak iz „Glasa Slavonije” preko kojeg ga je tražila sestra.

Kada je došao u Hrvatsku, pokazao je sestri novinski članak, koja je potom vrlo brzo pronašla Silviju i obavestila je da joj je brat u Hrvatskoj. Milan je tom prilikom rekao sve najlepše o svojim usvojiteljima.

„Nisu krili od mene, nisu me lagali, uvek su se vodili time da me štite i obezbeđuju ono najvažnije, ljubav i dom“, naglašava Milan, koji je 2021. posetio sestru u njenom domu u Palančanima. .

 




Alo

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE