Radio BalkanFox

STANIŠA IMA SKORO 90 GODINA I RECEPT ZA VEČNU MLADOST Podelio ga sa svim Srbima, evo šta pije


Staniša Pavlović iz sela Trbušani kod Čačka gaji koze već 26 godina.

Još od početka epidemije korona virusa beleži se konstantan porast u prodaji kozjih proizvoda. Lekovita svojstva pored odličnih nutritivnih vrednosti dovele su do toga da potražnja za ovim proizvodima nikad nije bila veća.

Jedan proizvod je posebno tražen, a to je surutka od kozjeg mleka. Vremešni starac u 9. deceniji života kaže da vitalnost i odlično zdravlje duguje upravo kozama, a za surutku ističe da je eliksir mladosti.

Kozja surutka umesto lekova

Na dnevnom nivou može se popiti par čaša ovog proizvoda. Staniša tvrdi da mu pored surutke, lekovi uopšte nisu potrebni:

– Kozja surutka pravi je eliksir mladosti i zdravlja, korisna je za sve organe i imunutet – kaže Staniša Pavlović.

Za kozu se u narodu govori i da je “pokretna apoteka”, jer su proizvodi od njenog mleka sjajni su za jačanje imuniteta. Sve je više onih koji se odlučuju na uzgoj ovih životinja, kako zbog mleka, tako i zbog surutke:

– Ima 40 procenata proteina u sebi, a mnogo je konzumiraju i sportisti za jačanje mišića i čitavog organizma. Koze gajim već 26 godina i nikad veća potražnja nije bila za njenim proizvodima. Mleko se daje deci kod tegoba sa disajnim organima, ali mogu reći da je surutka još traženija i proizvod broj jedan kad su u pitanju koze – naglašava Staniša.

Koze su jednostavne životinje, veoma pogodne za uzgoj, a uz to su i vrlo isplative. Ovaj starac sve što pomuze u toku dana odmah i proda. I sva surutka ode kao da je nije ni bilo. Priprema se veoma lako i jednostavno:

– Odmah čim se pomuze, kozje mleko se prokuva, a zatim ide odmah na hlađenje i vraća se na šporet, dodaje se maja, ostavi se da odstoji, kada se napravi gruda to znači da je sir gotov. On se cedi celu noć, i to što se iscedi dobija se prvoklasna surutka. To je kao melem kada probate, slatkog ukusa, odmah osetite olakšanje i svežinu, čak vam se i svi receptori i čula aktiviraju – opisuje proces proizvodnje i benefite svojih proizvoda Pavlović.

– Vozio sam autobus i proputovao čitavu Evropu. U Nemačkoj sam video da tamošnji građani gaje i preko stotinu krava, a imaju jednu kozu koju muzu i mleko koriste samo za svoje lične potrebe – zaključuje Staniša za RINU.




Alo

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE