Radio BalkanFox

Zbog istih razloga mogu biti dobri u školi, a loši kod kuće

Doktor otkriva tajne dobrih roditelja. 

Stručnjak otkriva savete za dobre roditelje
Stručnjak otkriva savete za dobre roditelje foto: Nastuffa, Shutterstock

Ako imate decu velika je šansa da vam se nekada dogodio sličan scenario. Vi ste na kasi u prodavnici, a dete od oko tri godine želi ovu igračku, ovaj slatkiš, ovo nešto — i oni to žele baš punooooo!

 

Zatim počinje plač, koji posle eskalira u puni bes.

 

Dok se u svetu priča o bež roditeljstvu, u svojoj novoj knjizi Deset osnovnih principa dobrog roditeljstva, dr Lorens Štajnberg, daje neke smernice za roditelje zasnovane na društvenim naučnim istraživanjima.

 

Deca će se uvek ugledati na roditelje u nekim stvarima, zato pazite šta pričate i kako se ponašate pred njima
Deca će se uvek ugledati na roditelje u nekim stvarima, zato pazite šta pričate i kako se ponašate pred njima foto: Shutterstock / Drazen Zigic

1. Važno je sve što radite

 

Ovo je jedan od najvažnijih principa – kaže Štajnberg. 

 

On objašnjava da će se vaša deca ugledati na vas i kada napravite neki nepromišljen potez. Oni će to upamtii i posle vrlo verovatno ponoviti to što ste vi uradili.

 

Ono što radite čini razliku. Vaša deca vas posmatraju. Nemojte reagovati naglo. Zapitajte se: ‘Šta želim da postignem i da li će ovo verovatno dovesti do tog rezultata – savetuje Štajnberg.

 

 

2. Nemojte razmaziti dete

 

Jednostavno nije moguće razmaziti dete ljubavlju. Razmažavanje deteta nikada nije rezultat ispoljavanja previše ljubavi. To je obično posledica davanja stvari detetu umesto ljubavi – stvari poput popustljivosti, smanjenih očekivanja ili materijalnog imovina –objašnjava Štajnberg 

 

 

3. Budite uključeni u život vašeg deteta.

 

Biti uključen roditelj zahteva vreme i naporan je posao, a često znači da morate da preispitate i preuredite svoje prioritete. Često znači žrtvovanje onoga što želite da uradite za ono što vaše dete treba da uradi. Budite tu i mentalno i fizički – kaže Štajnberg.

 

I objašnjava da biti uključen ne znači da bi trebalo da radite detetov domaći zadatak ili da ga posle ispravljate.

 

Domaći zadatak je alat za nastavnike da znaju da li dete uči ili ne. Ako radite domaći zadatak vašem dedetu, ne dajete učitelju do znanja šta i koliko vaše dete zaista uči – napominje ovaj doktor. 

 

4. Pratite ritam deteta

 

Kako deca rastu tako se menjaju i njihova razmišljanja i potrebe
Kako deca rastu tako se menjaju i njihova razmišljanja i potrebe foto: Shutterstock/altanaka

Prilagodite se svom detetu i držite korak sa njegovim razvojem. Vaše dete raste, a godine utiču na njegovo ponašanje.

 

– Isti nalet intelektualnog rasta koji vašu 13-godišnjakinju čini radoznalom u učionici takođe može da čini i da se svađa za stolom dok večerate – kaže Štajnberg

 

Na primer: Učenik osmog razreda je rasejan i lako razdražljiv. Njihove ocene u školi zato pate. Da li bi roditelji trebalo da ih više teraju da uče ili da imaju razumevanja kako njihovo samopoštovanje ne bi stradalo?

 

Sa 13-godišnjakom, problem bi mogao biti niz stvari. Možda je depresivan. Možda premalo spava. Da li ostaje budan prekasno? Možda mu je jednostavno potrebna pomoć u organizovanju vremena kako bi imao vreme za učenje. Možda ima problema sa učenjem. Problem nekad treba da dijagnostikuje profesionalac -smatra Štajnberg 

 

5. Uspostavite pravila

 

Ako ne upravljate ponašanjem svog deteta dok je malo, kaže Štajnberg, teško će mu biti da nauči kako da se ponaša kada je starije, a vi niste tu. U bilo koje doba dana ili noći, uvek bi trebalo da budete u mogućnosti da odgovorite na tri važnja pitanja.

 

Gde je moje dete? Ko je sa mojim detetom? Šta moje dete radi? Pravila koja je vaše dete naučilo od vas će oblikovati i pravila ponašanja koja primenjuje na sebe. Međutim, ne smete upravljati baš svakim segmentom njihovog života  – upozorava stručnjak.

 

Bonus video: 

 

 

 

 




Glossy

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE