Radio BalkanFox

Obratite pažnju na usne! Ranice mogu ukazivati na ove 4 opasne bolesti

Iako su ranice na usnama često samo znak oslabljenog imuniteta, mogu biti i signal upale pluća.

Nije neobično da vam se ponekad, usled hladnoće ili pada imuniteta pojavi groznica na usni. Međutim, u nekim situacijama ranice na usnama mogu ukazivati na ozbiljne bolesti.

HIV

Kada imate čir na unutrašnjoj strani usana, koji nikako ne nestaje, to može biti znak HIV-a.

HIV napada imuni sistem i u nekim slučajevima može dovesti do side, ako je samoodbrana tela kompromitovana toliko da je život pacijenta ugrožen.

Ne postoji lek za bolest, ali postoje lekovi koji omogućavaju ljudima sa virusom da žive dug i zdrav život, pod uslovom da se rano otkrije.

Upala pluća

Svako ima ispucale usne s vremena na vreme i obično nema razloga za brigu. Međutim u nekim slučajevima, posebno kod dece, ljuskave usne mogu biti znak upale pluća.

Upala pluća se često se razvija nakon bolesti poput gripa ili drugog virusa.

Foto: freepik

usne

Rak

Ukoliko imate ranu na usnama koja neće da zarastate, to takođe može biti znak raka usta. Rak usana se javlja na koži usana, ali je najčešći na donjoj usni.

Prema klinici Mejo, većina karcinoma usana su karcinomi skvamoznih ćelija, koji se prilično lako leče, a može biti uzrokovan prekomernim izlaganjem suncu i pušenjem.

Sindrom iritabilnih creva (SIC)

Ako primetite pucanje u uglu usana, možda patite od stanja koje je povezano sa  SIC.

Stanje kože, poznato kao ugaoni heilitis, uzrokuje natečene crvene mrlje u uglovima usta i često se dešava kada je u telu malo određenih vitamina i minerala.

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Na kanalima Yettel Hipernet TV na poziciji 89; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs


Ne ignorišite ih! Ovi simptomi ukazuju na prisustvo heliko bakterije

Zdravlje

Mučnina i gorušica su samo neki od simptoma koji mogu ukazivati na prisustvo heliko bakterije.

sledeća vest




Informer

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE