Radio BalkanFox

Makedonissimo stiže u Lisinski: ‘Spoj nove klasike i jazza, a opet s vlastitim karakterom’

Projekt Makedonissimo imao je svjetsku premijeru u svibnju 2017. na festivalu u Ludwigsburgu u Njemačkoj, a zatim je oduševio publiku u Velikoj Britaniji, Sloveniji, Francuskoj, Poljskoj, Nizozemskoj, Srbiji i Južnoj Koreji.

‘Svestrani glazbenici iz Makedonije i Bugarske pod vodstvom pijanista Simona Trpčeskog oduzimaju dah fascinantnim tradicijskim ritmovima i melodijama’.

Upravo oni dolaze u u Zagreb, u Koncertnu dvoranu ‘Vatroslav Lisinski’ 24. listopada. Mamac je to da veći ne može biti za sve ljubitelje tradicionalne makedonske glazbe. Makedonissimo, ili ‘vrlo makedonski’, u viziji proslavljenog klasičnog pijanista Simona Trpčeskog ‘skreće s puta’ Beethovena i Brahmsa.

‘Trpčeski i prijatelji vode slušatelje na uzbudljiva glazbena putovanja nevjerojatnim ritmovima i melodijama makedonske narodne glazbene tradicije u kojoj su besprijekorno utkani razni stilski elementi i žanrovi.’

Najbolji je to opis onoga što radi Trpčeski sa svojim prijateljima. Evo i dio mišljenja, onog stručnoga, glazbenih kritičara:

– Oduševljeni smo fascinantnim glazbenim dojmovima koji na neki način povezuju novu klasiku, salonsku glazbu, jazz, Bucovina Club, Sinte i romsku glazbu – a opet s vlastitim snažnim karakterom.

storyeditor/2023-09-23/Makedonissimo.jpg

Foto: PROMO

Pod vodstvom Trpčeskog na glasoviru, kvintet virtuoznih glazbenika čine Aleksandar Krapovski na violini, Aleksandar Somov na violončelu, Hidan Mamudov na klarinetu i Vlatko Nušev na udaraljkama. Trpčeski je rođen 1979. godine u Skoplju, a diplomirao je na Muzičkoj akademiji pri Sveučilištu sv. Ćirila i Metoda u Skoplju u klasi profesora Borisa Romanova.

– Posvećen kulturnoj promociji svoje domovine, okupio je vrhunske glazbenike u projektu Makedonissimo, s ciljem predstavljanja makedonske tradicije i glazbe kombinirane s elementima jazza svjetskoj publici. Godine 2009. Simon Trpčeski odlikovan je Ordenom za zasluge za Republiku Makedoniju, a 2011. stekao je titulu prvog Nacionalnog umjetnika Makedonije – piše glazba.hr. 




24sata

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE