Radio BalkanFox

Uradite test i saznajte koliko vam je koža stara! Sekunde koje mere elastičnost

Američki dermatolog dr Aleksis Ejbramson otkriva jednostavan test koji pomaže da proverite koliko je vaša koža „mlada“ ili „stara“.

Kao najveći ljudski organ, koža pamti svaku štetu koju tokom života „zaradimo“ bilo na sunčanju, u solarijumu ili zbog loše nege. Kako starimo, naša koža gubi elastičnost, postaje tanja s više bora, a posle 45. godine sve te promene su još uočljivije. Kozmetička industrija je toliko napredovala da su u ponudi brojne kreme, losioni i različiti preparati koji mogu da uspore, pa čak i „zaustave“ starenje. Nažalost, ne postoji ta krema koja će sprečiti protok vremena. Ipak, koža nekad stari i brže nego što bismo to želeli.

Američki dermatolog dr Aleksis Ejbramson otkriva jednostavan test koji pomaže da proverite koliko je vaša koža „mlada“ ili „stara“.

– Test elastičnosti kože radi se prstima. Palcem i kažiprstom jedne ruke blago povucite kožu na nadlanici druge šake i tako zadržite pet sekundi. Nakon toga izmerite koliko vremena koži treba da se vrati u prvobitno stanje. Što je kraće vremena potrebno, to je koža mlađa – kaže dr Ejbramson.

Foto: Shutterstock

Palcem i kažiprstom jedne ruke blago povucite kožu na nadlanici druge šake i tako zadržite pet sekundi

Koliko je potrebno da se koža vrati?

Ako je vašoj koži potrebno od jedne do dve sekunde, to znači da vam je koža mlađa od 30 godina. Koža kojoj treba od tri do četiri sekunde da se vrati u prvobitno stanje je stara između 30 i 44 godine, od pet do devet sekundi koža je stara između 45 i 50 godina.

Ukoliko je koži potrebno od deset do 15 sekundi da se vrati u prvobitno stanje, njena starost je oko 60 godina, a više od 15 sekundi vam „garantuje“ izgled sedamdesetogodišnjaka.

Savet plus

Iako kreme ne mogu baš potpuno da vam povrate stanje kože koje se s godinama menja, stručnjaci savetuju da prvenstveno vodite računa o ishrani, budete fizički aktivni, pijete dovoljno tečnosti i na sve to koristite preparate koji će poboljšati izgled vaše kože.

 


 

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Na kanalima Yettel Hipernet TV na poziciji 89; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs


Opada vam kosa s jeseni? Med i ulja za sve vlasi na broju

Moda i lepota

Promena godišnjeg doba predstavlja kritičan period za kosu koja tada gubi sjaj, postaje opuštena i neposlušna, a ako se ujutru budite s jastukom prekrivenim vlasima kose, znajte da je u pitanju jesenje opadanje kose.

sledeća vest




Informer

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE