Radio BalkanFox

Šta mrmlja maca: Dešifrujte tajanstveni rečnik vaše ljubimice


Mačke su poznate po svojem karakterističnom mrmljanju koje često zvuči kao da pričaju, piše Minja cat. To su potpuno različiti zvuci od mjaukanja, jer dok ih slušajte, deluje kao da će svakog trenutka sklopiti celu, potpuno smislenu rečenicu.

Kao i što mjauču na puno načina, tako i mrmljaju. Pokušati dešifrovati značenje tih zvukova nije nimalo lako. Ali, vlasnici, posle godina suživota sa svojom macom, mnoga mrmljanja mogu da prepoznaju i razumeju. Uvek analizirajte te situacije kada se ljubimac raspriča kako biste ih svaki put sve bolje shvatili.

Opasni manipulatori

Mačje mrmljanje je često tokom maženja, a najčešće u komunikaciji sa drugom životinjom – recimo tokom posmatranja ptica kroz prozor. Mace koriste različite tonove i ritmove i time prenose ono što misle. Moguće je da žele da im ptica priđe bliže, da sa njom razgovara, da želi da je zabavi, animira ili možda ulovi? Ne zaboravimo, instinkt za lovom nikada ne jenjava. Tako da mrmljanje nije uvek posledica nekog zadovoljstva, već može biti i macin način manipulacije.

U stručnoj literaturi se pominje i umirivanje, odnosno činjenica da mačke nekada mrmljaju da bi umirile same sebe, pa ćete je verovatno čuti u nekim stresnim situacijama… Ponekad, mrmljanje je, navodi se dalje u literaturi, i način samopotvrđivanja. Drugim rečima, kada se osećaju nesigurno, mogu mrmljati kako bi prevazišle nelagodu.

Tako da je za sve vlasnike najbolji savet da mrmljanje analiziraju i u širem kontekstu u kome se javilo.

Govor tela

Da biste bolje razumeli „govor“ i jezik tela svoje mačke, obratite pažnju i na položaj njihovog tela, repa, ušiju, izraze lica i zvukove. Ovo će vam pomoći da tumačite njihove emocije i potrebe. Primetite kako mačka reaguje na određene situacije i kako se njen jezik tela menja. Naučite da prepoznate različite zvukove koje mačke proizvode i njihovo značenje. Na primer, intenzivno mjaukanje može ukazivati na glad ili traženje pažnje, dok izrazito glasni zvuci mogu signalizirati neki problem, neprijatnost ili teskobu.

Praktikujte pažljivo promatranje i komunikaciju s vašom mačkom. Odgovarajte na njene potrebe i signale na adekvatan način kako biste izgradili poverenje i razumevanje. Kroz ovo povezivanje, možete dublje ući u svet vaše mačke i ojačati vezu s njom, ali i razumeti šta želi da vam poruči o ljudima ili drugim mačkama u njenoj okolini.




Alo

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE