Radio BalkanFox

Gledali smo na tv ekranima, a nismo znali da je BABA Nikole Đurička

Nikola Đuričko gradi karijeruu Americi i veoma je uspešno debitovao u seriji „Stranger things“, a malo je poznato da je njegova baka Tomanija, takođe poznata srpska glumica. Ona je imala najviše uticaja da i sam odabere glumu.

Nikola Đuričko
Nikola Đuričko • Twitter

Tomanija Đuričko je igrala u više televizijskih filmova i serija poput „Povratak otpisanih“, „Kamiondžije“, „Vruć vetar“, ali i mnogim drugim. Bila je udata za Đorđa Đurička sa kojim je dobila sina pilota (oca Nikole Đurička) i ćerku. Tomanija je davne 1915. otišla u Francusku gde je u Nici, prvi put nastupala na sceni.

Baba Nikole Đurička
Baba Nikole Đurička

„Teško smo živeli, nije bilo novca, a lišavali smo se gotovo svega. Ali, beskrajno smo voleli pozorište, ispunjavalo nas je najzdravije drugarstvo i osećali smo da smo srećni“, ispričala je Tomanija. Kada je počeo rat, ona je prešla u Pančevo, a četiri godine je igrala u ondašnjem Beogradskom dramskom pozorištu. Doživela je opšta priznanja, ali sačekao ju je otkaz koji je ona, bez pitanja, potpisala. Umesto da zatraži penziju, put ju je odveo u Narodno pozorište, gde je često bila zapostavljena uprkos velikim dostignućima.

Nikola Đuričko
Nikola Đuričko

Žiri filmskog festivala u Rimu dodelio joj je 1966. prvu nagradu za žensku ulogu u filmu „Čovek sa fotografije“ Vladimira Pogačića. „Uvek kad bih dobila ulogu, obuzimao me je strah. Događalo mi se i da zaplačem čitajući prvi put tekst uloge. Duboko sam preživela sudbinu svake žene koju sam tumačila na sceni“, ispričala je Tomanija.

Preminula 1994, a za sobom je ostavila i uloge u ostvarenjima – „Subotom uveče“, „Buđenje pavcova“, „Veličanstveni rogonja“, „Ljubav na seoski način“.




PulsONLINE

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE