Radio BalkanFox

SAVRŠENI UBLAŽIVAČI STRESA Pas pomaže da se opustite


Da li ste pod stresom? Depresivni? Vaš pas je lek. Samo gledanje u psa čini da se osećamo bolje. Većina nas bi taj osećaj opisala kao „ljubav“, ali na hemijskom nivou vaše telo oslobađa oksitocin, piše Pet magazine.

Hormon sreće

Oksitocin – hormon ljubavi i sreće poboljšava raspoloženje i smanjuje stres. A pas je savršeni ublaživač stresa. Maženje psa, bio on vaš ili ne, dovodi do toga da vaše telo proizvodi serotonin i dopamin. Ova dva hormona zadužena su za poboljšavanje raspoloženja, čineći da se osećate bolje, kada vas nešto brine i tišti.

Serotonin i dopamin su hormoni koji često nedostaju onima koji imaju depresiju. Ako se danas ne osećate dobro, odvojite malo vremena da samo sednete sa svojim psom nekoliko minuta i pružite mu jedno dobro maženje. Svideće mu se jednako kao i vama.

Istraživači sa Univerziteta u Lidsu pronašli su dokaze koji ukazuju na to da samo gledanje video-snimaka slatkih životinja smanjuje stres. Krvni pritisak i otkucaji srca su bili smanjeni kod onih koji su vreme provodili gledajući video-snimke sa životinjama, a stopa anksioznosti opala je za 35%. Efekti su bili izraženiji kod ljudi koji su gledali slatke video-snimke, umesto da samo gledaju slatke fotografije.

Budući da živimo u vremenima kada je stres visok, a raspoloženja uglavnom loša, želeli bismo da vas pozovemo da odvojite trenutak svog dana, mazite svog psa i pogledate neki video sa ljubimcima za poboljšanje raspoloženja.




Alo

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE