Radio BalkanFox

Širenje veša na radijatoru

Stigla nam je jesen, a s njom i vazduh postaje sve vlažniji. U takvim uslovima sušenje veša postaje izazov, a mnogi od nas traže načine kako to da urade unutar doma, bez da nas to skupo košta, uzrokuje vlagu ili zauzme previše prostora.

S porastom cena struje, korisnici sve češće traže alternativne načine sušenja veša, kako bi izbegli troškove korišćenja sušilica za veš ili grejanih klima-uređaja za odeću. Međutim, stručnjaci upozoravaju da jedna popularna metoda može biti skuplja i potencijalno štetna za dom.

Stručnjaci iz Which! nedavno su objavili upozorenje o sušenju odeće na radijatoru, čak i ako je odeća postavljena na stalak pričvršćen za radijator. Upozorili su kako ova metoda može biti skupa i može štetiti vašem domu.

Prema njihovom objašnjenju, radijatori služe za održavanje temperature u vašem domu. Kada radijator postavite na 20 stepeni Celzijusa, radijatori će raditi dok se temperatura u prostoru ne izjednači s postavljenom temperaturom, piše Mirror.

Foto: Freepik.com

 

Stavljanjem hladne i mokre odeće na radijatore, odeća postaje prepreka između toplote koju radijatori ispuštaju i temperature u vašem domu. Radijatori će tada raditi “prekovremeno” kako bi nadoknadili gubitak temperature, što rezultuje povećanjem računa za grejanje.

Osim što je ova metoda skuplja i manje delotvorna od drugih načina sušenja veša, može biti i opasna po zdravlje i izazvati požar. Prema stručnjacima, postavljanje mokre odeće preko radijatora dovodi do širenja vlage u prostoru, koja će se zadržati na hladnim površinama, poput zidova.

Takva visoka vlažnost može rezultovati razvojem plesni i oštećenjima, uključujući mrlje i otpadanje boje. Nadalje, to može uzrokovati zdravstvene probleme, posebno kod osetljivih osoba kao što su deca i stariji.

Ako nemate drugog izbora nego koristiti radijatore za sušenje odeće, stručnjaci savetuju da održavate prozor odškrinut kada je moguće, posebno ako koristite radijator za sušenje odeće u spavaćoj sobi.

Takođe, nikada ne bi trebalo sušiti mokru odeću na skladišnim ili konvektorskim grejačima jer to može predstavljati opasnost od požara.


.K1info

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE