Radio BalkanFox

Malo poznate stvari koje muče žene! Kad je ona stvar depresivna

Neobjašnjiv bol u genitalnoj zoni može da se javi kod žena bez obzira na godine i da potraje nedeljama, a najčešće tako i prolazi.

Verovali ili ne, i vagina može da bude depresivna. To je, kako objašnjavaju stručnjaci, samo drugi izraz za vulvodiniju – uporan, neobjašnjiv bol u genitalnom području.

– Tačan uzrok ovog stanja nije poznat, ali najverovatnije je da je to rezultat problema sa nervima koji se nalaze u intimnoj zoni. Vulvodinija može da bude dugoročan problem i može da se javi kod žena bez obzira na doba starosti – kaže ginekolog dr Vanesa Mekej iz Glazgova.

Ona objašnjava da se ovaj problem može javiti bez ikakvih simptoma „upozorenja“ i može potrajati nedeljama ili čak mesecima. Najčešće bol prođe neobjašnjivo, kako se i javio.

Zbog brojnih različitih uzroka bolova u genitalnom području, vulvodiniju je teško dijagnostikovati, a mnoge žene trpe bolove ili se leče na svoju ruku, dok mnogi lekari ne priznaju vaginalnu depresiju kao medicinsko stanje.

Foto: Shutterstock

Žene koje pate od vulvodinije imaju bolove prilikom odnosa

Žene koje pate od vulvodinije imaju bolove prilikom intimnog odnosa, a neprijatan osećaj se javlja i prilikom masturbacije.

Umirujući gelovi i lekovi

Oni lekari koji ovo stanje priznaju kao zdravstveni problem najčešće ga rešavaju propisivanjem umirujućih gelova, lekova i preporučuju korišćenje lubrikanata.

– U nekim ozbiljnijim slučajevima, kada se takvo stanje reflektuje na svakodnevni život pacijentkinje, poput frustracije, stresa ili smanjene želje za seksom, zaista se propisuju antidepresivi, i to ima efekta – dodaje dr Mekej.

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Na kanalima Yettel Hipernet TV na poziciji 89; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs


Da li znate šta je higrom ili ganglion? Boljka muzičara i novinara

Zdravlje

Ganglionske ciste mogu da budu različitih veličina, a na dodir napete ili mekane. Mogu godinama da se ne menjaju, a ponekad se drastično povećaju u nekoliko dana.

sledeća vest




Informer

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE