Radio BalkanFox

Sećanje na glumicu Gordanu Kosanović

SRBIJA JE NEPRAVEDNO ZABORAVILA NAŠU GLUMICU: Imala jedinstvenu LEPOTU, zovu je TRAGIČNOM heroinom, a ovako je slave u NEMAČKOJ

Foto: Printscreen YouTube

Glumica Gordana Kosanović se prvi put pojavila na filmu još davne 1976. godine u „Vrhovima Zelengore“, a iste godine je dobila i ulogu u filmu Gorana Paskaljevića „Čuvar plaže u zimskom periodu„, koja ju je na neki način i obeležila. Tu je glumila zajedno sa Irfanom Mensurom.

Ona je rođena 8. marta 1953. godine, a preminula istog datuma, kada je imala samo 33 godine. Tako je zauvek ostavila uspomenu na svoju nesvakidašnju i jedinstvenu lepotu.

Gordana Kosanović
foto: Printscreen YouTube

Glumica je rođena u Valjevu, a rano detinjstvo je provela u selu Dić kod Ljiga, odakle su roditelji njene majke. Živela je u Petrinji od šeste do devetnaeste godine, rodnom mestu svog oca, a gimnaziju je završila kao đak generacije.

Akademiju je upisala u klasi profesorke Ognjenke Milićević. Te godine sa njom su bili i Bogdan Diklić, Zlata Petković, Ljiljana Stjepanović, Lazar Ristovski, Snežana Savić i Radoš Bajić.

Sa kolegama je osnovala pozorište Dvorište, a u Ateljeu 212 je igrala u predstavi „Svadba“ Ljubomira Draškića, ulogu Lenke Duđerski u „Santa Maria Della Salute“ u režiji Nikole Jevtića, kao i mnoge druge.

Svoju internacionalnu karijeru je započela 1981. odlaskom u Milhajm u Teatar na Ruru, gde je sarađivala sa rediteljem Robertom Čulijem, Italijanom, kom je bila vodeća glumica.

Gordana Kosanović
foto: Printscreen

Do angažmana u instranstvu je došlo tako što ju je Italijan primetio u Ateljeu 212, a tamo ju je sačekalo vatreno krštenje.

Naime, Gordana je odmah zamenila bolesnu glumicu u predstavi „Bog“, a za pripremu monologa imala je svega tri sata i na sve to publika uopšte nije primetila da se radi o strankinji. Za pet godina provedenih tamo odigrala je glavne uloge u predstavama „Elektra“, „Bog“, „Galeb“, „San letnje noći“, „Mušica“, „Novi proces“…

– Po dolasku u Nemačku samo mi je jezik bio nepoznat, a jezik je samo jedno od pravila igre, a kada je dete željno igre, ono uči pravila strahovito brzo, gotovo spontano, samo da bi se igralo – govorila je o Nemačkoj i njihovom jeziku.

Igrala je čak i teško bolesna, tri meseca pred smrt, a njene predstave su emitovane na nemačkoj televiziji dok u Srbiji za nju više niko i ne zna.

– Goca je još na Akademiji važila za glumicu koja će napraviti sjajnu karijeru i čije ime će značiti na našim prostorima – rekao je Irfan Mensur jednom o glumici.

Gordana Kosanović
foto: Printscreen YouTube

Tragična heroina, kako ju je zvao Radoš Bajić, najviše je patila što je odvojena od deteta, pa je često morala da putuje iz Nemačke za Jugoslaviju, a u jednom intervjuu je istakla da je izgubila svoj mir.

Gordana Kosanović je preminula sa samo 33 godine, a po sopstvenoj želji sahranjena je u Dićima, pored svoje bake, u mestu gde je provela najranije i najlepše godine. Pozorište u Milhajmu je nakon njene smrti ustanovilo nagradu Gordana Kosanović, koja se dodeljuje svake druge godine.

(Kurir.rs)

Kurir




Kurir

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE