Radio BalkanFox

Filip Grujić objavio treći roman

Izdavačka kuća Booka u septembru je objavila „I onda opet, iz početka“ Filipa Grujića, prvi pravi, ozbiljni milenijalski roman u srpskoj književnosti.

Centralni lik novog romana Filipa Grujića je pravi „junak našeg doba“, mladić na prelasku iz dvadesetih (kada se sve prašta i ništa nije konačno) u tridesete (kada sve postaje obavezujuće i ozbiljno), upravo izašao iz duge veze s nejasnom idejom šta želi od života.

Njegova svakodnevica rastrzana između razvedenih roditelja, prijatelja, devojaka i obaveza, komične epizode, snažan autoironijski ton i bolno iskrena promišljanja o tome šta uopšte znači biti srećan u trećoj deceniji XXI veka, sve su to delovi kompleksne ali majstorski složene literarne slagalice. Posle dva zapažena romana kojima je nagovestio veliki književni talenat, Grujić ovim delom sazreva u jednog od najboljih pripovedača koje naša književnost ima, prestaje da bude samo njena svetla budućnost i postaje važna i nezaobilazna sadašnjost.

Filip Grujić
foto: Aleksa Borković

Filip Grujić, rođen u Novom Sadu 1995, nagrađivani je pisac i dramaturg. Takođe je i autor i voditelj emisije „Čudna šuma“ na Radio Beogradu 2 i kolumnista časopisa Oblakoder. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde trenutno radi kao asistent na Katedri za dramaturgiju. Autor je romana „Podstanar“ (2020), koji je bio u užem izboru za Ninovu nagradu i nominovan za Evropsku nagradu za književnost, i romana „Bludni dani kuratog Džonija“ (2017), po kojem se igra predstava u Novosadskom pozorištu. „I onda opet, iz početka“ (2023) njegov je treći roman, kojim se potvrdio kao nezaobilazno ime srpske književnosti.

Filip Grujić
foto: Promo

Takođe je autor više drama koje su na pozorišnim repertoarima i dobitnik Mihizove nagrade za dramsko stvaralaštvo 2020. Njegova drama „Ne pre 4.30 niti posle 5.00“ ovenčana je Sterijinom nagradom i nagradom „Slobodan Selenić“, a izvodi se u Ateljeu 212 pod nazivom „Pred svitanje“, dok se drama „Vilica Ebena Bajersa“ izvodi se u Srpskom narodnom pozorištu pod nazivom „Velika depresija“.

Kurir.rs

Kurir




Kurir

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE