"UKLETA PESNIKINJA" IZVRŠILA SAMOUBISTVO: Oduzela sebi život gurnuvši glavu u RERNU!

Foto: Wikipedia

Silvija Plat, ikona 20. veka, često je nazivana „ukletom pesnikinjom“. Njeni stihovi, mada su se protežući kroz decenije suočavali sa senkom skandala, samoubistva i mitskog emocionalnog života, ostaju kao snažna afirmacija neprihvaćenih duša i buntovničkog duha.

Ušla je u život pesnika Teda Hjuza i postala njegova supruga, ali i kreativna partnerka. Njihova burna veza je nakon putovanja u Ameriku pronašla svoj put nazad u Englesku, gde su pokušavali izgraditi dom. Godina 1960. je obeležila izdavanje njene prve zbirke pesama pod nazivom „Kolos“, iste godine kad je njihova porodica dobila prinovu u vidu ćerke Frede. Sina Nikolasa dobili su 1962. godine, a zajednički život im je postao sve zahtevniji. Utehu je pronašla u izražavanju kroz poeziju, koja je kasnije objavljena pod naslovom „Prelaženje vode“.

 

 

Njeni stihovi su odraz dubokih emocija, unutarnjih sukoba i neispričane tuge. Silvija Plat je postala simbolom snage i ranjivosti, njeno ime postavljeno uz bok najvećim pesnicima svog doba, iako je njena strastvena borba s mentalnim izazovima ostavila neizbrisiv trag. Njena poezija je neprolazna, prenoseći slojevitu sliku ljudske psihe i težnje ka samoizražavanju, čime i dalje dotiče srca i umove čitalaca širom sveta.