Radio BalkanFox

Princeza Elizabeta prisegnula za časnicu na belgijskoj Kraljevskoj vojnoj akademiji u Bruxellesu


Belgijska princeza Elizabeta (21), prva u redu za belgijsko prijestolje, prisegnula je u utorak za vojnu časnicu i nastavila obiteljsku tradiciju slijedivši primjer petorice bivših prijestolonasljednika, uključujući njezinog oca Filipa

Prijestolonasljednica je u utorak navečer prisegnula kao časnica na Kraljevskoj vojnoj akademiji u Bruxellesu na ‘odanost kralju i poslušnost ustavu i zakonima belgijskog naroda’. Elizabeta je prva položila prisegu na nizozemskom, francuskom i njemačkom, tri službena jezika u Belgiji, a nakon nje 95 njezinih kolega, izvijestio je list Le Soir.

Posljednji prijestolonasljednik koji je to učinio bio je Elizabetin otac, kralj Filip, u rujnu 1980. godine. Kralj Filip i kraljica Matilda bili su prisutni na ceremoniji u utorak.

Kao najstarije dijete Filipa i Matilde, 21-godišnja Elizabeta postala je prva belgijska prijestolonasljednica. To je omogućeno ustavnim amandmanom početkom 1990-ih koji je ženama omogućio da zauzmu belgijsko prijestolje.

U proteklih 170 godina, petorica prijestolonasljednika prije nje dobila su čin vojnog časnika prije nego što su postali šefovi država u Belgiji, priopćila je kraljevska palača. Kralj u Belgiji uglavnom ima simboličku ulogu.




24sata

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE