Radio BalkanFox

Gugl slavi 25. rođendan, a znate li kako je dobio ime i koji pojam je prvi ukucan u pretragu?

Malo je imena danas tako sveprisutno kao Gugl. Gugl nije samo naziv kompanije – to je glagol, sinonim za pretraživanje na internetu. Ali, kako je došlo do toga?

Internet je počeo da se širi 1995. godine i ljudi su shvatili da su nam potrebni načini za pretraživanje. Korporaciju su osnovala dvojica studenata Stenforda, Lari Pejdž i Sergej Brin. U početku se nisu dobro slagali, ali već iduće godine shvatili su da imaju zajedničke interese. U svojoj studentskoj sobi počeli su da rade na web pretraživaču kojem su dali ime Backrub.

Kako Google od Backrub?

Srećom, studenti su brzo odlučili da promene naziv pretraživača i odlučili su se za ime Gugl (Google). Naziv je izveden od reči googol, što označava broj u kojem iza jedinice sledi 100 nula, piše ZDNet.

Ali ni promena imena nije bila dovoljna da Google postane popularan. Prekretnica se desila kada su osmislili novu metodu rangiranja velike količine informacija na world wide webu.

U to vreme pretraživači su rangirali web stranice na osnovu broja pojavljivanja traženog pojma na stranici. Međutim, Pejdž i Brin verovali su da je ova metoda ne daje najrelevantnije rezultate.

Umesto toga, revolucionarna ideja ovog dvojca bio je algoritam nazvan „PageRank“, koji je funkcionisao po jednostavnom principu: važnost web stranice mogla se odrediti brojem linkova koje upućuju na nju. Drugim rečima, stranica se smatrala vrednom ako su mnoge druge stranice bile povezane, posebno ako su te stranice koje povezuju same smatrane važnim.

PageRank pokazao se kao pun pogodak. Umesto pukog brojanja ključnih reči, on je procenio kvalitet i relevantnost veb-stranica. Ovaj pristup je dao preciznije i korisnije rezultate pretrage, a Guglu dao prednost nad drugim pretraživačima tog vremena.

Prva pretraga, ona koja je pokazala razliku između Gugla i njegovog tada glavnog konkurenta AltaVisete, bio je pojam “Gerhard Kasper”, tadašnji direktor Univerziteta Stenford. Rezultat? AltaVista je prikazala rezultate animiranog lika Kaspera, dok je Gugl pronašao Gerharda Kaspera.

Potencijal je prepoznao Endi Bektolshajm i investirao početnih 100.000 dolara u Gugl. Od prve investicije Pejdž i Brin iznajmili su garažu u Kaliforniji, koja je bila tada njihova prijateljica, a kasnije direktorka Jutjuba Suzan Vojcicki. I tako je u septembru 1998. rođen Gugl.

Pročitaj i: 25 godina Gugla i 25 ključnih momenata zbog kojih se kompanija i danas nalazi na vrhu sveta


Original magazin

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE