Radio BalkanFox

Kako je izabran srpski kandidat za Oskara

Odluka Filmskog centra Srbije da srpski kandidat za Oskara bude film „Što se bore misli moje“ Milorada Milinkovića i dalje izaziva polemike u stručnoj javnosti. Najveća zamerka filmadžija s pravom je to što se krilo ko su bili članovi komisije i što nema obrazloženja njihove odluke.

Kako Kurir saznaje, odluku je donelo sedam ljudi, i to: Miroslav Momčilović (scenarista i reditelj), Bora Anđelić (kritičar), Dragan Marinković (reditelj), Sonja Damjanović (glumica), Miloš Škundrić (reditelj), Radmila Živković (glumica) i Bogdan Petković (producent). Za samo jedan glas pobedio je film „Što se bore misli moje„, i to tek u drugom krugu.

film Što se bore misli moje
foto: Promo

Favoriti za nominaciju bili su „Heroji Halijarda“ Radoša Bajića i „Čuvari formule“ Dragana Bjelogrlića, ali i dva nagrađena filma na svetskim festivalima „Lost Country“ Vladimira Perišića, „Da li ste videli ovu ženu?“ Dušana Zorića i Matije Gluščevića. U trci su još bili „Oluja“ Miloša Radunovića, „Indigo kristal“ Luke Mihailovića i „Usta puna zemlje“, poslednji film Puriše Đorđevića.

Komisija je prvo pogledala sve filmove, a zatim pristupila glasanju. Svaki član komisije svom prvom izboru dodelio je dva boda, a drugom po bod. Ako niko ne dobije većinu u prvom krugu (11 bodova), dva koja imaju najviše glasova idu u drugi krug, gde se isto tako glasa.

film Što se bore misli moje
foto: Promo

U prvom krugu po sedam glasova imali su „Što se bore misli moje“ i „Čuvari formule“, dok „Heroji Halijarda“ nisu dobili nijedan. Glasove, i to preostalih sedam, dobili su još ostvarenja „Indigo kristal“, „Da li ste videli ovu ženu?“ i „Lost Country“.

U finalnom krugu bilo je 11-10, što znači da su četiri člana komisije glasala za pobednika, a tri za drugoplasiranog. Dragan Bjelogrlić nije hteo da se oglašava ovim povodom, a Milinković je ranije izjavio za Kurir da je iznenađen odlukom.

Milorad Milinković
foto: Damir Dervišagić

Veoma nam znači nominacija jer su odluku doneli neki važni ljudi. Dugo smo radili na ovom filmu i naš trud je prepoznat – izjavio je reditelj.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:57

Premijera filma Što se bore misli moje

Kurir




Kurir

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE