Radio BalkanFox

Šta je najbolje? Spavanje na desnoj strani je odlično za srce, a jedan položaj je naročito poguban po vašu kičmu

Ukoliko spavate na stomaku, to može negativno da se odrazi kako na kičmu, tako i na vrat i ramena.

Velike su verovatnoće da zapravo i ne razmišljate o položaju u kojem spavate, već da to činite po inerciji, odnosno spontano, kako ste već navikli i kako vam odgovara. 

Međutim, postoji određeni položaj koji se smatra da je najgori, kada je u pitanju zdravlje, a radi se o spavanju na stomaku

Ovo potvrđuje i kiropraktičarka Sara Džejn, dok sa klinike Klivlend ističu da spavanje na stomaku dovodi do rizika od bolova u vratu, leđima i ramenima. 

U članku klinike o osnovama zdravlja, kiropraktičar Endrju Beng uporedio je kičmu s automobilom, a kada osoba spava na stomaku gubi prirodnu krivu kičme.

Spavanje na stomaku takođe zahteva okretanje glave u jednom ili drugom smeru dok ležite, što može izazvati bolove u vratu. Ovaj položaj takođe nosi rizik od bolova u ramenima, jer prirodno podižete ruke dok mirujete, što dodaje napetost u ramenima i rukama. Stručnjaci se uglavnom slažu da je spavanje na leđima ili boku, bolje od spavanja na stomaku.

Foto: Shuterstock

spavanje

Stručnjaci sa klinike Klivelend takođe navode da je spavanje na leđima najbolji način da izbegnete dodatni pritisak na kičmu. Međutim, sa klinike Mejo upozoravaju da to nije najbolji izbor za ljude koji se bore s apnejom za vreme spavanja ili hrkanjem.

Spavanje na boku najbolje je za osobe s problemima s leđima ili vratom, jer stručnjaci kažu da spavanje na boku pomaže i disanju i držanju. Strana na kojoj spavate takođe je važna.

Na primer, spavanje na desnoj strani bolje je za osobe sa srčanim problemima jer ovaj položaj sprečava kretanje srca tokom spavanja. Za osobe s problemima sa varenjem ipak je poželjno da spavaju na levom boku jer taj položaj ne stvara dodatni pritisak na stomak.

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Na kanalima Yettel Hipernet TV na poziciji 89; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs


Veterinarke otkrile koje namirnice su otrovne za pse! Jedna može da dovede do zastoja bubrega (VIDEO)

OPASNE

Dve veterinarke iz Ontarija su na svom zvaničnom TikTok nalogu otkrile koje namirnice mogu biti otrovne za pse.

sledeća vest




Informer

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE