Radio BalkanFox

Šta kaže nauka o najlepšem ljudskom osećanju? Zaljubili se, pa ništa ne vide

Ne gubite nadu ako još nema onog pravog – kad se pojavi, nećete znati gde se nalazite.

Naučnici kažu da su za zaljubljenost krivi – hormoni. Kada vidimo ono što nam se dopada, osećamo privlačnost. Fizički izgled je, međutim, samo deo slagalice, „prvi sekund“ ljubavi , odnosno motiv da nas neko privuče. Tada na red dolaze feromoni, molekuli koji luče ljudska tela i koji služe za razmenu informacija o tome da li nam neko seksualno odgovara. Kad nam nečiji feromoni odgovaraju, u mozgu se aktiviraju delovi zaduženi za prijatne osećaje. Tada hormoni eksplodiraju i gotovo je, zaljubili smo se, objašnjavaju stručnjaci.

Ljubavni fanatici

Kako to izgleda u praksi? Niti vam se jede, niti vam se spava, po ceo dan blaženo razmišljate o njemu, drhtite kad čujete taj glas, a noge vam se odseku čim ga ugledate. Ni njemu nije lakše. Mozak mu brže radi, zbog testesterona ima veliku želju da vas dodirne, ne odustaje, a vaš mozak šalje iste signale. 


Foto: Freepik.com


Za sve su krvi hormoni

Kada se zaljubljeni konačno spoje, na scenu stupa oksitocin, hormon zadovoljstva i bliskosti. On podstiče ljubav, a veza se produbljuje dopaminom, koji popravlja raspoloženje i skreće pažnju, objašnjavaju psiholozi. 

Onda nemate pojma ni da li je dan ili noć, ni koja je godina, a serotonin od vas pravi zaljubljenog fanatika, potpuno slepog od ljubavi.

Skidanje mrene

Kad i ta faza prođe, imate šansu za dublju vezu u kojoj više nema onih hormonskih napada, pa ćete jasnije videti sve. I da li je dosadan, prost i nekulturan, a ne samo visok i mišićav. Ume li da vas obraduje nečim, a ne samo da vas odvede u krevet.

Foto: Freepik.com

Zaljubljenost traje maksimum dve godine, tvrde naučnici

Prema nekim teorijama, zaljubljenost može da traje najviše dve godine, posle čega osećanja postaju dublja i konkretnija, ili se par rastaje. Romantična tumačenja zaljubljenosti govore da ćete se zaljubiti samo onda kad vas neko takne u najtananija osećanja, kad pronađe put do srca svojom pričom, poljupcima, humorom… 

Ne gubite nadu ako takvog još nema. Kad naiđe, nećete znati gde se nalazite. 

Kao na drogama

Zaljubljeni ljudi se ponašaju kao zavisnici, imaju stalnu potrebu za subjektom svoje ljubavi, da se vide, čuju, pričaju… Kad ih pitate koliko u proseku misle na svog dragog ili dragu tokom dana, reći će vam: „Ceo dan“. 


 

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Na kanalima Yettel Hipernet TV na poziciji 89; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs


Pet saveta za očuvanje strasti i bliskosti u vezi! Šaka iskrenosti i prstohvat mašte

Ljubav

Čak i u najidealnijim vezama s vremena na vreme nedostaje vatre i strasti. Da bi se vaš partner ponovo zaljubio u vas, pratite naše savete.

sledeća vest




Informer

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE