Radio BalkanFox

Koje zemlje su najbolje za žene?

Dokle smo stigli po pitanju rodne ravnopravnosti? Prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma, krećemo se u dobrom smeru, ali postepeno. Prema trenutnoj stopi napretka, biće potrebna 131 godina da se postigne paritet između žena i muškaraca, a nijedna zemlja još nije postigla punu rodnu ravnopravnost.

Izveštaj u obzir uzima ekonomske aspekte (prihodi, zapošljavanje i vodeće pozicije), obrazovanje, zdravlje, očekivani životni vek i političko osnaživanje (zastupljenost žena u parlamentu, na ministarskim pozicijama i sl.).

Od ukupno 146 zemalja, Srbija se nalazi na 38. mestu. U prvih deset su Island, Norveška, Finska, Novi Zeland, Švedska, Nemačka, Nikaragva, Namibija, Litvanija i Belgija.

BBC Travel je razgovarao sa stanovnicama četiri zemlje koje su ušle u top 10.

Island već 14. godinu za redom zauzima prvo mesto na ovoj rang listi. Rodna ravnopravnost procenjena je na 91,2 odsto. Island jeste na prvom mestu po političkom osnaživanju, ali na 79. po stepenu obrazovanja i na 128. prema zdravlju žena.

Čak i kada je u pitanju razlika u platama, gde Island ima dobre rezultate, svakodnevna slika je dosta komplikovanija. Razlika je manja u odnosu na većinu drugih zemalja, delimično zahvaljujući zakonu iz 2018. prema kom kompanije sa više od 25 zaposlenih moraju da obezbede jednake plate inače rizikuju kazne na dnevnom nivou.

Prva dama ove zemlje Eliza Rid kaže da njena ćerka nosi njeno, a ne očevo prezime, kao i da je njen muž uzeo nekoliko meseci roditeljskog odsustva za svako njihovo dete. Ona tvrdi da, Island možda nije „rodni raj“, ali je „društvo u kom se žene tretiraju ravnopravno sa muškarcima, ili barem postoji namera da se to radi”. Između ostalog, Island je rangiran i kao jedna od najsrećnijih zemalja na svetu.

Norveška se našla na drugom mestu rang liste Svetskog ekonomskog foruma, sa globalnim rodnim jazom od 87,9 odsto. Tea Ringset, Norvežanka koja je živela u različitim delovima ove zemlje kaže da visoke performanse ne iznenađuju.

Ravnopravnost polova je vidljiva u Norveškoj. Mnogo je više žena na pozicijama na kojima su uglavnom bili muškarci. Poslednjih osam godina premijerka zemlje bila je žena. Konkretno, Norveška ima više žena na ministarskim pozicijama nego bilo koja druga zemlja.

Novi Zeland je na četvrtom mestu što ga čini najbolje rangiranom državom na južnoj hemisferi. U parlamentu 50 odsto poslanika čine žene i iako je rodna ravnopravnost generalno vidljiva, ni u ovoj zemlji nije na najvišem nivou. Svetski ekonomski forum otkrio je da žene u proseku zarađuju 33.620 dolara godišnje, u poređenju sa 52.370 dolara, kolika je prosečna zarada muškaraca.

Osim rodne ravnopravnosti, Novozelanđani kažu da postoji mnogo razloga zašto vole život ovde. Lepota pejzaža, od plaža do planina, samo je jedan delić. Na drugom mestu je to što je mali i lak za obilazak, a na trećem mestu je atmosfera. To je kultura koja uživa u porodičnim i prijateljskim okupljanjima i roštiljanjima.

Namibija je jedina afrička država koja je ušla u top 10. Rodna ravnopravnost procenjuje se na 80,2 odsto što je stavlja na osmo mesto. Mnogo je žena u ministarstvima i ambasadama.

„Ravnopravnost polova je odličan korak, ali sada je vreme da analiziramo za šta se zalažu te žene na visokim pozicijama. Što se tiče nasilja i seksualnog uznemiravanja, pred nama je još dosta dug put. Indeks mira i bezbednosti žena je, na primer, 2021. stavio Namibiju na 95. mesto“, kaže Penohol Brok iz Ministarstva za međunarodne odnose i saradnju.

Ona takođe dodaje da ipak ne bi živela nigde drugde. „Namibija je divno mesto za život. Ljudi, muzika, energija, volim sve to. Svaka regija je različita, Namibija ima toliko potencijala.“

Pročitaj i: Za postizanje rodne ravnopravnosti biće potrebno još 300 godina

Foto: Brooke Cagle on Unsplash


Original magazin

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE