Radio BalkanFox

Pola Srbije kašlje, šta se dešava: Dr Obradović otkrila kako da znamo da li imamo grip ili kovid


Sve više ljudi kija i kašlje, domovi zdravlja su puni, pa je pitanje da li pored korone i respiratornih infekcija već ima gripa.

Kako je u Novom jutrui rekla dr Biserka Obradović, specijalista opšte medicine, gripa još uvek nema ali pored nove varijante Omikron soja virusa, Eris soj, zaboravili smo da imamo veliku grupu adeno virusa:

– Adeno virusa imamo preko 60 vrsta koji uglavnom izazoivaju dva oblika, gastroenterološki oblik koji se javlja sa dijarejama, mučninama, povraćanjem i respiratorni oblik koji ide sa kijanjem, kašljanjem, temperaturom koja ne prelazi 38 stepeni – rekla je dr Obradović.

– To su blaži simptomi koji podsećaju na grip, a koji su jačeg intenziteta – to su simptomi kovida Erisa- naglasila je dr Obradović.

U prethodnih nekoliko dana mnogi građani Srbije se žale na kašalj koji prati grebanje u grlu:

– Mi zaboravljamo da pored virusnih infekcija imamo i bakterijske infekcije koje su prisutne, imamo dosta streptokoknih infekcija grla, a zaboravljamo i da se mnogi sada vraćaju sa odmora. Znamo da naši sinusi posle godišnjeg odmora i kupanja, počinju da se slivaju, prorade, a slivanjem izazivaju kašalj- rekla je dr Obradović.

Ona je istakla i da posle prehlade zaboravljamo da kašalj može da traje i do tri nedelje. Čak i pulmolozi kažu, ako nemate nekih simptoma, već samo kašalj građani ne bi trebali da idu kod pulmologa.

 

 


Alo

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE