Radio BalkanFox

Evo šta simboliše, potiče od davnina


Pevačica i pobednica druge sezone rijalitija „Zadruga„, Luna Đogani, porodila se danas u jutarnjim časovima i na svet donela devojčicu, kojoj je zajedno sa svojim suprugom Markom Miljkovićem odlučila da dodeli ime Lana.

Inače, ime Lana originalno je slovensko ime i može se smatrati skraćenicom od brojnih „dužih“ ženskih imena. Kako navode brojni pisani izvori, ovo vlastito ime potiče i iz naših krajeva, odnosno iz slovenske grupe jezika, te se smatra da označava „plodno, široko polje lana“, mada postoje i teorije da je irskog porekla i da u prevodu znači „mirna“.

Međutim, neke analize jezika su pokazale da se reč „lana može prevesti kao „nežna“, „draga“ ili „osoba koja je puna vrlina, milosti i prefinjenosti“, kao „dama“, „princeza“, ili „otmena žena“ ili kao „pažljiva osoba“, „velikodušna žena“, „moderna, kreativna ili vesela i radosna osoba“.

Podsećanja radi, kako je Luna Đogani otkrila jednom prilikom, ona i njen suprug Marko Miljković su odlučili da novoj naslednici dodele ime Lana.

– Volim ta kratka imena, zvaće se slično kao ja. I kad smo za Miju birali, znali smo da želimo tako kratko ime, isti je slučaj i sada – istakla je Đoganijeva pred porođaj.




Republika

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE