Radio BalkanFox

8 namirnica koje će vam produžiti život! Pravilna ishrana će vam obezbediti čak 13 godina više

Nutiricionistkinja Nataša Đukić ističe da će vam namirnice poput brokolija, kakaa, pomorandži i druge, omogućiti duži životni vek.

Opšte je poznato da namirnice mogu da vam poboljšaju kvalitet života, ali da li ste znali da mogu i da ga produže?

Detaljnije o tome objasnila je nutricionistkinja Nataša Đukić:

– Promena ishrane mogla bi vam produži život za čak 13 godina, prema nedavno objavljenoj studiji, posebno ako počnete kada ste mladi. Studija je pratila promene koje bi se mogle desiti u dugovečnosti muškarca ili žene, ako bi zamenili tipičnu zapadnjačku ishranu, fokusiranu na crveno meso i prerađenu hranu, zdravijom ishranom – navodi nutricionistkinja i otkriva, koje su to namirnice koje će vam produžiti život:

Brokoli

Pola šoljice prokuvanog brokolija sadrži više od dve trećine preporučene doze vitamina C. Ovaj kralj povrća sadrži sulforafan, koji služi za detoksikaciju organizma i flavonoid kaempferol, koji ima antiupalna svojstva.

Kakao

Razlog više zašto biste uživali u šoljici toplog kakaa, krije se u podatku da ova namirnica sadrži visok udeo biljne hemikalije flavanola, koji udvostručuje cirkulišuće angiogenične ćelije u krvi.

Pomorandža

Jak antioksidans smanjuje starenje bolesti i različite upale, te povećava proizvodnju kolagena, čineći vaš izgled mlađim i zdravijim, zato konzumirajte ovu sočnu namirnicu svakodnevno. 

Foto: Foto: Shutterstock

pomorandže

Riba

Konzumirajte ribu bar dva puta nedeljno, jer velika količina proteina od čak 20 posto i omega 3 masnih kiselina, koje pozitivno utiču na nivo holesterola u krvi, odlična su prevencija bolesti srca i krvnih sudova. 

Lanene semenke

Super heroj među zdravom hranom su lanene semenke, koje sadrže desetine hranljivih materija. Obiluju omega 3 i omega 6 masnim kiselinama, vitaminima B1, B2 i C, gvožđem i cinkom.

Spanać

U jednoj šoljici spanaća nalazi se skoro duplo više vitamina K od preporučenog dnevnog unosa, a koji je važan za zdravlje kostiju.

Batat

Ovaj slatki krompir obiluje vitaminima B, C i E, kalijumom i folnom kiselinom, pa je odličan izvor energije za naše telo. 

Mahunarke

Pasulj, grašak i sočiva bitan su faktor u borbi protiv raka dojke. Snižavaju količinu holesterola u krvi i prikupljaju toksine u sistemu za varenje.

 

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Na kanalima Yettel Hipernet TV na poziciji 89; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs


Điđi Hadid pokazala ludilo od kombinacije! Providna mini čipkana haljina sa kožnom jaknom su novi modni trend (FOTO)

Moda i lepota

Ovakvu kombinaciju haljine i jakne možete nositi kako na žurku, tako i na neku svečanost, poput venčanja.

sledeća vest




Informer

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE