DELO RADOŠA BAJIĆA ZAUZELO MESTO U ISTORIJI SRPSKE KINEMATOGRAFIJE: Film o veličini srpskog naroda, HEROJI života i ''Halijarda''

Foto: B. Jovanovic

Film Radoša Bajića „Heroji Halijarda“ samouvereno je zauzeo svoje mesto u srpskoj kinematografiji jer je ovo delo pošteno, istinito i do srži protkano ljubavlju prema svom narodu.

Kao što je obećao, Bajić je razočarao sve ekstremne levičare i desničare. Projekcija za novinare pokazala je da to nije ostvarenje o četnicima i partizanima, ni o spasavanju 508 savezničkih pilota 1944, već pre svega o srpskom narodu, njegovoj istorijskoj tragediji, veličini i dobroti.

Foto: B. Jovanovic

Glumci na filmu “Heroji Halijarda“

REDITELJSKI SAN

Pritom Bajić je uspeo da izbegne sve zamke koje su nametnuli tema i epoha, a da ništa ne slaže i ne sakrije. Ulogu cele Srbije nemilosrdno je nabacio na mladićka pleća Čubrila Čupića. On zaslužuje da mu se zapamti ime jer je junački izneo taj teret i predstavio otadžbinu onakvom kakva jeste – dečački naivnom, nežnom, sa strašnom voljom da se žrtvuje i podnese svako breme. Profesionalni filmski kritičari, kao i oni ideološki, naći će zamerku Bajićevom filmu, možda i poneku opravdanu, ali neće moći da ponude ništa što bi zamenilo ovo ostvarenje u srpskoj kinematografiji.

Foto: B. Jovanovic

Nedeljko i Radoš Bajić

Radoš Bajić zahvalio je bogu i državi Srbiji što su mu omogućili projekat u kom je učestvovalo 480 profesionalaca i na hiljade statista, što se bilo kom reditelju u svetu retko dogodi.

Pre šest godina sam odlučio da će ovaj film biti urađen kako treba ili uopšte neće biti snimljen. I nemam na šta da se žalim. Miran sam, srećan i zadovoljan. Idem na pijacu, slušam ljude i znam da iščekuju prikazivanje. U vremenu u kom je od sudbonosnih pitanja za ovaj narod i državu mnogima važnije koja će starleta ući u koji rijaliti, mi i dalje imamo publiku – izrekao je Bajić.