Radio BalkanFox

Neverovatno otkriće arheologa! Ono što su pronašli staro je 1.700 godina

Arheolozi su na severozapadu Turske otkrili drevni gvozdeni trozubac koji je u antičko doba korišćen za pecanje, a za koji se veruje da je star oko 1.700 godina.

Arheolog i univerzitetski profesor Nuretin Arslan koji predvodi ispitivanja, izjavio je za Anadoliju da je reč o trozupcima koji su viđani i na muralima i drugim prikazima.

 – Ovo je prvi put da nalazimo takve stvari u Asosu, jer se alati napravljeni od gvožđa najbrže raspadaju u drevnim gradovima. Iako znamo da su ovakva oruđa bila naširoko korišćena u antičko doba, možemo reći da se radi o važnom otkriću jer su primeri koji su do sada sačuvani vrlo retki –  kazao je Arslan.

On je pojasnio da je najverovatnije reč o harpunu sa tri kuke koji je u antičko doba korišćen za ribolov.

Foto: Freepick

 

 

Drevni grad Asos svedok je istorije sa ostacima ruševina na zemlji i artefaktima iz rimskog i vizantijskog doba otkrivenim tokom arheoloških iskopavanja.

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Na kanalima Yettel Hipernet TV na poziciji 89; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs


Ljudsko oko ovo još nije videlo! U egipatskim piramidama otkriveno nešto neverovatno (VIDEO/FOTO)

Zanimljivosti

Uprkos godinama istraživanja egipatskog arheološkog blaga, istraživači su nastavili da otkrivaju nove misterije s drevnih nalazišta, pa su tako istraživači iz Egipta i Nemačke otkrili nove prostorije u Sahurinoj piramidi, saopštio je tim naučnika sa Univerziteta Julius Maksimilians iz Vircburga.

sledeća vest




Informer

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE