Radio BalkanFox

Kako podstaći decu da čitaju knjige? Ovi saveti su zlata vredni

Bibliotekarka koja radi na dečjem odeljenju podelila je nekoliko korisnih saveta i objasnila kako da pomognete deci da zavole čitanje knjiga.

Bibliotekarka Vendi Vejling koja radi na dečjem odeljenju javne biblioteke Westmount u Kanadi kaže da podstiče roditelje da dopuštaju deci da čitaju ono što žele.

 – Dopuštanje mališanima da sami šetaju bibliotekom i sami biraju sadržaj koji žele da ponesu kući je vrlo važno. Možete videti uzbuđenje na dečijim licima kad dođu do našeg stola donoseći knjige koje su sami odabrali da uzmu iz biblioteke – rekla je Vendi.

Ona je još dodala:

Izbor knjiga je takođe dobar pokazatelj kakve teme decu trenutno zanimaju. Možda ćete se iznenaditi kad shvatite da su bajke definitivno prerasli ali zato obožavaju knjige o životinjama.

Foto: Shutterstock

 

 

Bibliotekarka ističe da su slikovnice veoma važne za decu.

Dobra knjiga je dobra knjiga, bez obzira koliko imate godina. I dalje čitam slikovnice, jer nikad niste prestari da uživate u dobroj literaturi – kaže Vejling.

Ona navodi i da čitanje slikovnice deci omogućava razumevanje stvaranja rečenica kao i prepoznavanje poznatih reči, a da će, čitajući ih, stvoriti samopouzdanje.

Mališanima koji imaju teškoće u savladavanju velikih delova teksta pomoći će i stripovi.

Postoje odlični  stripovi za decu koji podrazumevaju sjajne priče i vrhunske ilustracije – rekla je Vendi.

Foto: Shutterstock

 

 

Bibliotekarka savetuje roditelje i da čitaju deci naglas.

Mislim da je ovo najvažniji način na koji ćete na dete preneti ljubav prema čitanju. Roditelji misle da deca prerastaju ovu fazu ali nastavite da im čitate i kad budu tinejdžeri. Fokusiranje na određeni trenutak može biti predivno iskustvo i za vas i za dete. To je drugačije iskustvo nego kad čitate sami –rekla je Vendi.

Bibliotekarka još savetuje da se dete učlani u literarnu sekciju u školi u kojoj će imati priliku da sa drugom decom razgovora o onome što je pročitalo i da sazna nešto više o drugim knjigama od svojih vršnjaka. 

 

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Na kanalima Yettel Hipernet TV na poziciji 89; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs


Želite da veš nakon pranja uvek miriše? Stavite u veš mašinu nekoliko kapi ove tečnosti i zaboravite na omekšivač

Dom i porodica

Veš možete oprati na ekološki način kako bi dugo mirisalo i bilo sveže i mekano, ako u veš mašinu dodajte samo nekoliko kapi sirćeta ili eteričnih ulja.

sledeća vest




Informer

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE