Radio BalkanFox

9.000.000 dinara samo za vozačku dozvolu bez kola

Danas je mnogima skupo da poseduju automobil – ali jedna država diže ovaj „luksuz“ na viši nivo.

Singapur, jedna od najskupljih zemalja na svetu, nije izuzetak – automobil je oduvek tamo smatran luksuznom robom, a stvari su još više zakomplikovane poskupljenjem dokumenta koji vam je neophodan.

Singapur, koronavirus
foto: EPA/HOW HWEE YOUNG

U pitanju je desetogodišnji sertifikat o pravima – dozvola koju morate da imate, pre nego što vam uopšte dozvoljeno da kupite vozilo, a koji sada košta rekordnih 76.000 dolara (8,9 miliona dinara).

Ovim dokumentom samo potvrđujete da imate pravo na posedovanje standardnog automobila kategorije A, sa malim i srednjim motorom od 1.600 kubika.Oni koji žele nešto veće, kao što je SUV, moracju da izdvoje 106.630 dolara za licencu kategorije B, kako je preneo CNN.

Ovo je samo početak – tek kada platite za dokument, možete da krenete da razmišljate o kupovini automobila, što je poseban trošak, piše b92.

Mapa Sveta, Singapur
foto: Julia Chan / Alamy / Alamy / Profimedia

Sistem kvota u Singapuru je uveden 1990. godine, kako bi se raščistio saobraćaj i smanjile emisije štetnih gasova u državi koja ima 5,9 miliona stanovnika, ali uz ima i impresivnu mrežu javnog prevoza.

Kao što možete da pretpostavite – automobili su „zahvaljujući“ ovim cenama daleko van domašaja prosečnog stanovnika Singapura, gde je prosečna plata u 2022. godini bila oko 7.300 dolara.

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:55

KOME DA SE OBRATITE AKO VAM JE DRVO PALO NA AUTOMOBIL? Stručnjak: Postoje dva scenarija, ali BEZ OVOG PAPIRA nećete dobiti odštetu

Kurir




Kurir

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE