Radio BalkanFox

Da li je bolje crno ili belo grožđe? Jedno je za dobar san, drugo za probavu

Obe vrste imaju oko 20 odsto šećera i minerale koji čuvaju srce i organe za varenje…

Na pitanje da li je bolje belo ili crno grožđe, nutricionisti bi odgovorili da je dobro koje god da izaberete. Bez obzira na vrste i podvrste grožđa, većina nas zaista poznaje samo belo i crno i gotovo da ne vidi razliku, osim u boji.

Saznajte ukratko nešto o uticaju ovih jesenjih plodova na zdravlje.

Foto: pexels.com

Kada se grozd protrese, zrna ne smeju da ispadaju

Crno grožđe

Crno grožđe trebalo bi jesti što češće i zbog kalijuma, mangana, vitamina C, B1 i B6. Ali i zbog obilja biljnih vlakana, kalcijuma i gvožđa. Istraživanja su pokazala da crno grožđe povećava nivo melatonina, hormona koji je važan za dobar san.

Vinogradari kažu da ono treba da bude što tamnije, gotovo crno, a kada se grozd protrese, zrna ne smeju da ispadaju. Kožica crnog grožđa veoma je vredna jer je bogata materijama koje mu daju boju i ukus. Sadrži i antioksidanse koji uništavaju štetne supstance, kao i slobodne radikale koji mogu da izazovu tumor.

Čisti arterije smanjujući rizik za bolesti srca, nastanak trombova, a snižava i loš holesterol.

Foto: pexels.com

Belo grožđe rešava probleme s probavom

Belo grožđe

Belo grožđe je slično crnom. Ima približno istu energetsku vrednost, što znači oko 20 odsto šećera, ali je u odnosu na crno grožđe siromašno materijama koje naglašavaju ukus i boju. Nutricionisti napominju da ovo voće rešava probleme s probavom, ima manje kiseline od crnog grožđa, a dobar je izvor vitamina A, C i K, i nekih minerala poput kalcijuma i gvožđa.

Čuvanje

Grožđe se pere neposredno pre jela, a da bi se očuvalo sveže, drži se u plastičnoj kutiji u frižideru.

 

Gde da gledate Informer TV?

INFORMER TV možete da gledate na kablovskim kanalima Telekoma na sledećim platformama: Iris TV pozicija 120, Iris GO pozicija 31, ‘Supernova’ i ‘Supernova’ (move n go) pozicija 20, m:SAT TV pozicija 19; Orion TV na poziciji 20 i Orion aplikacija na poziciji 20; Na kanalima Yettel Hipernet TV na poziciji 89; Crna Gora – TV Plus pozicija 257 i m:SAT TV na poziciji 26; Bosna i Hercegovina – m:SAT TV pozicija 25 za teritoriju Republike Srpske i 35 za teritoriju Federacije BiH; Severna Makedonija – u okviru aplikacije mPlay na poziciji 7 mtel i u okviru m:SAT TV ponude na poziciji 47; Aplikacije ‘Arena klaud’ i „Klik TV“ ili na portalu informer.rs


Oslobodite se bola u kukovima pomoću metle! Terapeut otkrio trik od samo 10 sekundi, kojim ćete se preporoditi (VIDEO)

Zdravlje

Sve što je potrebno jeste da metlu stavite iza noge i lagano zaokrenete u stranu.

sledeća vest




Informer

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE