Radio BalkanFox

Ovaj grad je prva evropska prestonica koja će zabraniti automobile u centru grada

Stokholm je najavio da će postati prvi glavni grad u Evropi koji će u centru grada zabraniti pristup vozilima na dizel i benzin, u cilju smanjenja buke i zagađenja vazduha.

Od 2025. godine, u 20 blokova koji se nalaze u unutrašnjoj zoni glavnog grada Švedske moći će da se dođe samo električnim vozilima. Ova regija pokriva finansijske i trgovačke delove grada.

Od 2025. godine, u 20 blokova unutrašnje zone Stokholma, koji pokrivaju finansijske i trgovačke delove grada, moći će da se voze samo električna vozila. Takođe, početkom iste godine biće odlučeno da li će zona biti proširena.

„U današnje vreme deca sve češće oboljevaju od plućnih bolesti, a starije osobe povremeno umiru zbog zagađenog vazduha. Moramo da eliminišemo štetne izduvne gasove od benzinskih i dizel automobila. Zato uvodimo najambiciozniju zonu niskih emisija“, istakao je Lars Stromgren iz gradske kancelarije za saobraćaj, prenosi Guardian.

stokholm

Mnogi gradovi su uveli, ili tek treba da uvedu, mere da za smanjenje zagađenja vazduha, ali je Stokholm otišao korak dalje. Pariz, Atina i Madrid su zabranili samo vozila na dizel, a London samo najveće zagađivače.

„Mnogi gradovi su implementirali zone niskih emisija u kojima vozilima sa velikim emisijama nije dozvoljeno ili mogu da se kreću ako dodatno plate. Stokholmski model je dalekosežniji. Benzinski i dizel automobili će biti zabranjeni, tačka“, naveo je Stromgren.

Prema njegovim rečima, odabrana je zona gde je veliki broj biciklista i pešaka svakodnevno izložen zagađenju. To je takođe deo grada u kom se nalaze kompanije koje se zalažu za održivu budućnost.

Ipak, postoje neki izuzeci. Iako je prvenstveno predviđeno da samo električna vozila mogu da se voze u ovoj zoni, biće dostupno i većim kombijimsa sa hibridnim, policijskim i vozilima hitne pomoći, kao i automobilima u kojima su putnici sa invaliditetom.

Pročitaj i: Još jedan evropski grad uvodi besplatan gradski prevoz u cilju smanjenja zagađenosti vazduha

Foto: Catalina Johnson on Unsplash


Original magazin

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE