Radio BalkanFox

Wizz Air i Ryanair moraće da promene način naplate ručnog prtljaga?

Različita pravila aviokompanija o ograničenjima prtljaga rezultiraju skrivenim troškovima i otežavaju upoređivanje cena, tvrde evropski poslanici.

Ukoliko Evropski parlament uspe da postigne harmonizaciju cena prtljaga, to bi moglo imati negativne posledice, posebno za kompanije Wizz Air i Ryanair.

Na svom plenarnom zasedanju u Strazburu, Evropski parlament usvojio je rezoluciju kojom se poziva na usvajanje zakonodavstva EU koje bi obavezalo aviokompanije da postave jedinstvene standarde za veličinu i cenu ručnog prtljaga, saopštio je Evropski parlament, piše B92.

U rezoluciji, evropski poslanici su skrenuli pažnju na neprijatnosti i nelagodnosti koje proizilaze iz neusklađenih pravila aviokompanija o kabinskom prtljagu. Pozvali su na reviziju zakonodavstva EU o pravima putnika u vazdušnom saobraćaju.

Oni su ukazali da različite politike aviokompanija o dozvolama za prtljag dovode do skrivenih troškova i otežavaju putnicima upoređivanje cena. Ako putnici koriste različite aviokompanije ili moraju da promene svoje planove, kontradiktorna pravila izazivaju konfuziju.

Takođe su istakli da Evropska komisija treba u potpunosti da primeni relevantnu presudu Suda pravde Evropske unije prilikom pregleda postojećeg zakonodavstva EU o avijaciji. Sud pravde je ranije presudio da aviokompanije ne mogu naplaćivati doplatu za kabinski prtljag “pod uslovom da takav kabinski prtljag ispunjava razumne zahteve u pogledu težine i dimenzija i da se pridržava primenljivih bezbednosnih zahteva”.

Wizz Air i Ryanair na udaru

Prema rečima stručnjaka postoji i važan princip da svako treba da bude slobodan da odredi cene svojih proizvoda: to će morati da se uskladi sa trenutnim planom rezolucije. Oni tvrde da je malo verovatno da će se ovo dogoditi, ali ako se desi, to bi moglo najviše da naškodi dvema niskotarifnim aviokompanijama, mađarskom Wizz Air-u i irskom Ryanair-u.

Ove dve kompanije dominiraju tržištem dodatnih usluga i to posebno Wizz Air, koji izuzetno fleksibilno prilagođava cene svojih paketa. Aviokompanije imaju mogućnost da privuku putnike prividno jeftinim kartama, ali uz znatne troškove dodatnih usluga koje se kasnije otkrivaju.

Pročitaj i: Zašto su prozori u avionu okrugli?

Foto: Artur Voznenko on Unsplash


Original magazin

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE