Radio BalkanFox

etnolog Snežana Ašanin petak 13. baksuzan dan

Danas je petak 13., a za sve ne sujeverne najbaksuzniji dan u godini. Ako ste nešto izgubili, stala su vam kola ili ste se posvađali sa nekim, sve bi te nevolje mogli da pripišete današnjem danu. Ovaj dan, ali i broj imaju dugu tradiciju simbola loše sreće, a njihova kombinacija čini se da je najubojitija.

– Veruje se da je srećan broj 12 koji daje neku ravnotežu, jer imate 12 meseci u godini i 12 apostola, 12 puta se čitaju odrđene molitve i odjednom kad se doda još jedan broj on poremeti, kako se veruje, taj red – rekla je etnolog Narodnog muzeja u Čačku, Snežana Ašanin.

Iz straha da im petak 13. može doneti nesreću mnogi na današnji dan otkazuju putovanja i poslovne sastanke.

– Na pojedinim železničkim i autobuskim stanicama ne postoje peroni sa brojem trinaest, već postoji 12A i onda zatim sledi četrnaest. Često se izbegava kupovina stanova na trinaestom spratu. Ljudi se na taj način štite od postojećeg verovanja o baksuznom broju – rekla je ona.

Ona je takođe pomenula kao primer i 1307. godinu kada je bio petak 13. kada su Papa i francuski kralj Filip IV proterivali jeretike, kao i da je 13. gost na Tajnoj večeri bio Juda koji je izdao Hrista, pa možda i zbog toga u narodu postoji verovanje da je petak 13. baksuzan dan.

Foto: RINA

Snežana Ašanin

– Ipak u hrišćanskoj religiji to uopšte nema nikakve veze, jer je od Boga svaki dan blagosloven i tako ga treba živeti – rekla je ona.

Negativnim mislima i uverenjima podsvesno se podstiču nezgode i loša sreća i zato ako ste sujeverni danas ne započinjite nikakv posao i pokušajte da prespavate dok ne svane 14. oktobar, a uostalom sutra počinje i vikend koji vam možda baš donese sreću.


.K1info

radiobalkanfox

Dodaj komentar

Radio Balkanfox
Radio Balkanfox
OFFLINE LIVE
Radio Balkanfox Plus
Radio Balkanfox Plus
OFFLINE LIVE
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE